-

VIDEO. Aceasta este cea mai mare carte din lume. Este lucrată manual şi are 1.4 tone

Szinpetri, un sătuc de 300 de locuitori din nordul Ungariei, situat în apropierea graniţei cu Slovacia a devenit cunoscut lumii întregi pentru faptul că este "gazda" celei mai mari cărţi din lume.

Cartea intitulată „Moștenirea noastră naturală fragilă”, realizată de către Bela Varga şi Gabor, tată şi fiu, deţine titlul de cea mai mare carte din lume.

Alte cărţi cu dimensiuni mai impresionante decât aceasta au ocupat de-a lungul timpului primele locuri în topul celor mai mari cărţi din lume. Însă cartea din Szinpetri deţine un cumul de atribute care au făcut-o să reziste în fruntea acestui top.

Terminată în anul 2010, cartea familiei Varga se deosebeşte de celelalte prin faptul că este lucrată manual, fiind creată cu tehnici tradiţionale de legare. În plus, alte superlative au contribuit la celebritatea sa: cartea măsoară 4.18 x 3.77 metri, cântăreşte 1.420 de kilograme şi conține 346 de pagini imprimate cu informații despre flora și fauna locale, legate în pielea a 13 vaci argentiniene.

Creată cu tehnici tradiționale de legare, ajustate la o scară mult mai mare decât în mod obișnuit, cartea poartă amprenta celor doi artişti în arta tradiţională a fabricării hârtiei, Bela şi Gabor. Aceştia le arată vizitatorilor care vin la moara de hârtie din Szinpetri pentru a admira cartea expusă acolo, îndemânarea lor în arta fabricării de hârtie şi le explică etapele creării acestui volum gigant.

Cartea este unică nu numai datorită mărimii, ci și prin prisma tehnicilor folosite: a fost alcătuită precum codicele vechi, cu tăblițe de lemn din Suedia și cu pielea a 13 vaci din Argentina.

Realizarea cărții a fost o întreprindere colosală. Cele cinci balamale au fost tăiate cu laserul, hârtia a fost importată de la o moară de hârtie austriacă și imprimarea s-a făcut cu o imprimantă industrială mare, folosită la fabricarea afișelor.

„A fost imposibil să o facem mai mare. De aceea dimensiunile cărții sunt de 4.18 x 3.77 metri. Mai bine îmi tăiam un deget decât să o fi făcut mai mică!”, a declarat pentru Bela Varga, în vârstă de 71 de ani.

Cartea a fost coborâtă în moara de hârtie cu o macara industrială. A fost nevoie de șase oameni pentru întoarcerea paginilor gigantice astfel încât să nu se rupă.