-

SUA: O comoară ascunsă în Munţii Stâncoşi, regăsită după zece ani de căutări

Un cufăr plin cu pepite din aur şi pietre preţioase, ascuns cu zece ani în urmă de un milionar excentric în Munţii Stâncoşi din vestul Statelor Unite, a fost în cele din urmă regăsit la finalul unei căutări care a obsedat mii de pasionaţi, câteodată cu riscul propriei vieţi, informează AFP.

''Comoara a fost regăsită'', a anunţat într-un articol publicat pe un blog de specialitate Forrest Fenn, un comerciant de artă bogat din statul New Mexico, care a ascuns în 2010 fabulosul sipet, cu o greutate de circa 20 de kilograme.

Milionarul a scris un poem complicat care, alături de o hartă, ar fi trebui să ajute la localizarea comorii. Numeroşi americani au fost tentaţi de descifrarea enigmei.

Cufărul ''se afla sub bolta cerească, în vegetaţia luxuriantă din Munţii Stâncoşi şi nu a fost clintit din locul în care l-am ascuns în urmă cu zece ani'', a scris Fenn într-un comunicat publicat în acest weekend.

''Nu ştiu cine l-a găsit, dar poemul din cartea mea l-a ghidat'', a precizat bărbatul în vârstă de 89 de ani.

Cufărul ar conţine o avere care depăşeşte două milioane de dolari sub formă de diamante, smaralde şi monede din aur.

Excentricul milionar estimează că circa 350.000 de aventurieri în stilul Indiana Jones au pornit pe pista comorii în acest deceniu, unii ajungând să renunţe chiar la slujbă pentru a se consacra cercetărilor.

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa în diferite accidente pe parcursul unei căutări obsedante, acoperind suprafaţa imensă a Munţilor Stâncoşi, care se întind pe mai bine de 3.000 de kilometri.

Sursa: AGERPRES