-

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie.

Spre exemplu, morile de apă ori gaterele antrenate de forța râurilor sunt deja binecunoscute ca utilizări ale energiei gratuite pe care natura ne-o pune la îndemână.

Acestea nu presupun costuri ridicate de exploatare și nu e un secret faptul că în Ardeal mai sunt și acum acele instalații naturale numite "piuă" sau "vâltori", unde se curăță covoarele din lână și se bat, cum se spune în popor, adică se îndeasă țesătura, după ce se usucă.

O altă utilizare, foarte simplă, dar foarte eficientă și ușor de amenajat, o constituie răcirea serpentinelor de la cazanele tradiționale de distilare a băuturilor alcoolice.

În loc de folosirea unui cazan în care apa se schimbă atunci când se încălzește, vasul de răcire este alimentat în flux continuu cu apa provenită dintr-un curs de apă poziționat mai sus decât cazanul.

O utilizare foarte utilă o reprezintă și sistemele de climatizare a caselor și a fermelor pentru animale.

Apa este circulată prin pereți sau prin podea. Pentru a răci incinta, apa este folosită așa cum e scoasă din fântână. Pentru încălzire este trecută printr-o centrală, care poate folosi combustibili convenționali sau sisteme solare.

În sfârșit, o altă formă de încălzire mai poate fi și cea care utilizează apele termale, acolo unde ele există, așa cum se întâmplă în zona Bihorului și la Snagov.

Ceea ce este comun tuturor acestor sisteme prezentate este caracterul lor nepoluant și eficient, care vine în sprijinul unei utilizări sustenabile a apei.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite