-

Primul mare prădător de pe Terra era extrem de agresiv

În urmă cu jumătate de miliard de ani, un scorpion imens, cu circa 12 cleşti şi o coadă puternică, ascuţită, era regele mărilor.

Lung de peste 1,6 metri, a fost multă vreme cea mai de temut vieţuitoare a apelor, un ucigaş prin definiţie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, care au aflat de existenţa sa abia de curând, este vorba despre primul mare prădător al Terrei, informează Washington Post.

Pe numele său ştiinţific Pentecopterus decorahensis, scorpionul trăia în perioada ordoviciană, a doua jumătate a paleozoicului, începută în urmă cu 488,3 milioane de ani şi terminată acum 443,7 milioane de ani, când mare parte din America de Nord era sub ape.

„A fost primul mare prădător adevărat”, a explicat geologul James Lamsdell, de la Universitatea Yale, autorul unui studiu publicat luni în jurnalul BMC Evolutionary Biology.

Fosilele unui astfel de exemplar s-au găsit într-un râu din Iowa, relatează AP. Curioşi, neştiind cu ce vieţuitoare au de-a face, oamenii de ştiinţă le-au analizat, reuşind să le determine şi vârsta.

Concluzia este că animalul era un scorpion de mare, strămoşul arahnidelor din ziua de azi.

Cu o vârstă de 460 de milioane de ani, „noua” specie este cu cel puţin 10 milioane de ani mai vârstnică decât oricare altă specie cunoscută de scorpioni de mare. Oamenii de ştiinţă cred că unele dintre picioarele animalului erau acoperite cu firişoare de păr, cu care simţea mediul înconjurător.

Alte picioare erau folosite pentru înot şi mers pe fundul apei. Picioarele specializate, din faţă, prindeau prada. „Cu siguranţă era un animal foarte agresiv”, a afirmat James Lamsdell.

Exoscheletul extrem de puternic al animalului s-a păstrat în stare excelentă.

Sursa: rador

Foto: fr.m.wikipedia.org