-

Hoteluri pentru viermi şi palate pentru albine

La Amsterdam, localnicii au început să hrănească viermi, să crească albine şi să sădească plante sălbatice.

Scopul autorităţilor: atragerea locuitorilor acestui megapolis la proiecte ecologice. Hotelul pentru viermi (wormenhotel) nu mai este un nume ciudat de cazare pentru turişti.

Dacă aţi fost la Amsterdam, atunci probabil aţi văzut şi voi acele structuri ciudate realizate din lemn şi în formă de con de pe străzile oraşului.

Acestea sunt adevărate staţii biologice, în interiorul cărora trăiesc populaţii de viermi de pământ. Hotelurile pentru viermi sunt destul de populare în întreaga lume, reprezentând un mod ecologic de compost, adică transformarea deșeurilor organice în îngrășământ.

Diferența acestora faţă de hotelurile de pe străzile Amsterdamului o reprezintă faptul că acestea au fost instalate la inițiativa municipalității ca experiment, astfel încât locuitorii zonei să se poată alătura unui stil de viață durabil și să se poată apropia unii de ceilalţi, lucrând împreună pentru o cauză comună.

Din 2016, la Amsterdam au apărut circa 180 de hoteluri de viermi municipale şi 150 – private, unele dintre acestea fiind trecute şi pe hărţi turistice.

Organizația specială „Buurtcompost” monitorizează cu atenție starea și utilizarea hotelurilor, îi învață pe locuitori arta reciclării și controlează respectarea dietei stricte a viermilor pentru a-i menține într-o stare excelentă.

Însă viermii nu sunt singurii cărora li se acordă o atenţie deosebită. După ce, în ultimii ani, s-a reuşit creşterea populaţiei de albine în urma investirii a circa 32,5 milioane de euro în menţinerea ecosistemului oraşului, autorităţile locale s-au apucat de construirea unor „adevărate palate pentru albine”.

Hotelul pentru albine sau „bijenhotel” – este o structură realizată manual din lemn, nu arată ca un stup obișnuit, ci mai degrabă seamănă cu o felie de tort de miere, având în ea mai multe goluri cilindrice.

Uneori, hotelul albinelor poate fi chiar un adevărat palat. Recent, designerii din Amsterdam au regândit ideea și au început să producă cristale pentru albine – stupi moderni cu aspect futurist.

Hotelurile pentru albine au devenit atât de populare încât, în ultima perioadă, în Olanda, ele pot fi cumpărate şi de la supermarket.

Ideea de stupi privați a fost preluată rapid de sectorul comercial şi de companiile interesate de dezvoltare durabilă și de problemele de mediu.

Acestea au început să amplaseze hoteluri pentru albine chiar pe acoperișurile birourilor lor sau în grădini, cele care au aşa ceva.

Iar companiile apicole acţionează „la cheie”: aduc stupi cu albine, le instalează și apoi asigură servicii tehnice.

Sursa: rador

Foto: pixabay

Articole înrudite