-

Elefanţi care să adulmece bombe? Nu e deloc absurd, crede armata americană

„Înarmaţi” cu un miros ascuţit, câinii au o lungă istorie în detectarea explozivilor. Şobolanii antrenaţi detectează mine terestre rămase din războaiele africane.

În Croaţia, cercetătorii au încercat să antreneze albine pentru a depista trinitrotoluen. Acum, elefanţii. Un nou studiu relizat în Africa de Sud, implicând armata americană, arată că aceste animale excelează la identificarea explozivilor prin miros, stârnind speculaţii că această capacitate a lor extraordinară ar putea salva vieţi.

Un alt avantaj: memoria elefanţilor este mai mare decât a câinilor, a spus Stephen Lee, cercetător principal la Biroul de Cercetare al Armatei SUA, sponsor major al studiului. Cercetarea vine într-un moemnt în care populaţiile de elefanţi din Africa sunt ameninţate.

Braconierii de pe continent au ucis anual zeci de mii de elefanţi pentru colţii lor, în ultimii ani, din cauza unei creşteri a cererii de fildeş în Asia, în primul rând în China.

Potenţiala înclinaţie a pachidermului în detectarea explozivilor a fost observată în Angola, o ţară în care mulţi elefanţi au revenit, după un acord de pace din 2002, care a încheiat un război prelungit.

Deşi s-a instalat pacea, ţara a rămas semănată cu mine. Unii elefanţi păreau să le evite în mod conştient, deşi e posibil ca nu mirosul să îi fi ţinut la distanţă, ci asocierea cu acele zone de pericol unde muriseră elefanţi în trecut.

Drone ar urma să strângă mostre olfactive din zonele minate; un elefant dresat le-ar mirosi apoi şi ar alerta la orice semn de existenţă a unui exploziv.

Rezultatele nu l-au surprins pe George Wittemyer, profesor asistent la Univesritatea Colorado. Wittemyer, care nu a fost implicat în studiul din Africa de Sud, a studiat elefanţii în Kenya.

„Lumea lor este în primul rând olfactivă”, a spus el. „Sensibilitatea lor este recunoscută ca fiind de neegalat”.

Sursa: rador

Foto: pixabay

Articole înrudite

 • SFATULPARINTILOR.RO. Plante de apartament care absorb umiditatea din aer

  Un mediu cald, cu umiditate în aer, este un teren de reproducere pentru bacterii și mucegai, iar mediul înconjurător poate fi casa ta dacă nu ești atent.

  Prea multă umiditate interioară poate provoca daune, dar este posibil să puteți diminua efectele din casă, păstrând câteva plante de interior specifice.

 • GASTROART.RO. Caragiale și berăriile lui falimentare. Mică istorie romanțată

  C-o fi fost grecotei sau armân, ori poate corcitură dintr-acestea două (sau, și mai rău, dintre alte câteva neamuri balcanice), Caragiale s-a așezat singur în insectarul istoriei, clamându-și o ascendență romanțată culinară, ca să-și justifice apucăturile de cârciumar.

  Venit din Idria, un mic orăşel aflat acum în Slovenia, pe atunci grecesc şi locuit de albanezi, ca bucătar în suita fanariotului Caragea, Ştefan Caraialis îi lasă moştenire genetică nepotului său ţeasta teşită de neam de plăcintari, de la tăvile cu aluaturi cărate pe cap din moşi-strămoşi.

 • GASTROART.RO. Efectele globalizǎrii asupra practicilor alimentare

  Referindu-ne la practicile alimentare contemporane, câteva întrebari ne vin în minte atunci când ne gândim la calitatea şi siguranţa alimentelor. Ce înseamna calitatea în sistemul alimentar? Cât depinde ea de efectele globalizarii? Cât de mult s-a schimbat felul în care mănâncă generaţia actuală comparativ cu generaţiile anterioare? Cât de naturale şi sănătoase sunt alimentele cu care ne hranim? Sunt ele produse industrial la scala globala sau tradiţional şi local?

 • YVE.RO. Aceasta sunt profesiile perfecte pentru tine, conform semnului tău zodiacal

  Alegerea profesiei corecte poate fi o perspectivă covârșitoare. Există destule persoane care au știut întotdeauna (se pare) ce să facă în viață.

  Acești indivizi ar fi știut de la o vârstă fragedă ce vroiau să facă și, în consecință, și-au planificat toate deciziile cu acest scop în minte.