-

Singur de Crăciun: cum să nu te deprimi? Află sfatul psihologului

Scris de

Crăciunul și Anul Nou sunt, în general, sinonime cu mese și reuniuni mari, vesele. Cu toate acestea, sezonul de sărbători nu este la fel de plin de viață pentru unii.

Distanța geografică, carantina, doliul, disputele familiale... aceste festivități rimează pentru ei cu singurătate. Deci, cum să nu te deprimi dacă ești singur la Crăciun?

De ce este atât de dificil să petreci Crăciunul și Anul Nou singur?

În timp ce vecinii tăi, colegii tăi, prietenii tăi jonglează între împodobirea bradului, cumpărăturile de Crăciun și realizarea meniului de Revelion, nu ai nicio pregătire de făcut. Nu este ușor să recunoști asta, dar vei petrece vacanța singur ... Și această singurătate care vine pe 24 sau 31 decembrie îți lasă sufletul jos. Dar de ce este atât de greu să fii solo în aceste nopți?

Pentru Boris Charpentier, psiholog și antrenor, sentimentul de singurătate este exacerbat de greutatea socială a acestor evenimente. El explică „norma socială este să petreci Crăciunul cu familia (familia ideală pe care o vezi în reclame) și Anul Nou cu mulți prieteni și, cu siguranță, să nu fii singur. Chiar și cea mai mică problemă de relație cu un membru al familiei devine mai gravă în acest timp. Dacă v-ați confruntat cu pierderea unei persoane dragi sau cu o separare care afectează familia, atunci există șanse mari ca emoțiile legate de această jale / separare să reapară în timpul sezonului de vacanță ”.

Expertul adaugă: „Așteptările exagerate și de neatins pe care le poți avea despre petreceri sunt create în copilărie de poveștile populare și întărite în fiecare an prin hype media. Cu cât sunt mai mari așteptările sau cu cât este mai aproape de perfecțiune, cu atât este mai dificil să le îndeplinești, deoarece realitatea este că lucrurile sunt rareori perfecte ... Ne putem imagina cu ușurință cât de mare va fi frustrarea ”.

Episoade depresive, mai puternice de sărbători

Rapoartele despre știrile TV, filmele de Crăciun, articolele din reviste ... totul pare să ne indice că trebuie să încheiem anul ca într-un basm ... independent de realitatea noastră. Și, în cele din urmă, fie singur, fie cu alții, acest discurs recurent poate fi copleșitor pentru mulți indivizi, mai ales dacă aceștia se confruntă deja cu dificultăți emoționale.

Psihologul explică „Episoadele depresive tind să fie mai puternice în timpul sărbătorilor din cauza așteptărilor foarte mari pe care oamenii le au de la sine, dar și de multe ori de la alții”. El continuă „Pentru cei care trec deja printr-un episod depresiv sau care trebuie să gestioneze un sentiment de tristețe și o încetinire psihomotorie în sens larg, este cu atât mai dificil să gestionăm acest stres suplimentar și să îndeplinim cerințele. corespunzând normei sociale din acea perioadă a anului. Acest lucru le întărește sentimentul de neputință și, prin urmare, de valoarea de sine ".

Singur de Crăciun: știi să spui „nu” standardelor impuse?

Crăciunul tău este diferit de cel al revistelor și emisiunilor TV? Și ce dacă…. Pentru a evita să suferim de greutatea sărbătorilor - sau mai bine zis de norma socială care înconjoară această perioadă de sfârșit de an - trebuie să scăpăm de „magia” Crăciunului, și mai ales de auto-injecțiile pe care le-am pus în aplicare. . Într-adevăr, pentru a îndeplini standardele sociale, mulți dintre noi ne creăm și ne impunem reguli stricte precum „Trebuie să dau cea mai bună versiune a mea”, „Trebuie să găsesc cea mai bună ținută, cele mai bune cadouri, cel mai bun meniu ... ". Poate genera multă presiune, stres, frustrare și tristețe.

Boris Charpentier sfătuiește „trebuie să renunți la aceste auto-injonțiuni și să te concentrezi asupra ta într-o atitudine binevoitoare. Nu va elimina neapărat acel sentiment de singurătate, dar luarea de timp și atenție pentru a face lucruri care de obicei se simt bine te poate ajuta să te simți mai bine. ”

Pentru a te distanța de blues-ul tău de Crăciun, trebuie să-ți amintești, de exemplu, că majoritatea oamenilor - la fel ca noi - au sărbători departe de cele ale filmelor de la Hollywood. De asemenea, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra modului în care ne simțim în legătură cu eșecurile noastre, cel mai bine este să faci o listă cu ceea ce este deja bun în viața ta. Cultivați sentimentul de recunoștință în loc să vă concentrați asupra a ceea ce nu ați reușit în acest an, potrivit expertului.

Crăciun singuratic: întărirea legăturilor din jurul tău

Este la modă să petreci Crăciunul cu familia ta ... Cu toate acestea, a avea legături slabe cu oameni din sângele tău nu te condamnă la o viață de singurătate. Viața ta de zi cu zi îți poate aduce și relații pline de satisfacții.

Pentru a depăși sentimentul de singurătate în timpul sărbătorilor, Boris Charpentier sfătuiește să consolideze legăturile sociale cu cei din jur în general. El explică „Pentru a face față obligațiilor vieții de zi cu zi și a supraviețui ritmului agitat al vieții noastre moderne, avem adesea tendința de a ne comporta automat față de ceilalți. Acordarea unei atenții deosebite fiecărei interacțiuni sociale încercând să interacționeze într-un mod mai prietenos și mai cald poate ajuta la depășirea sentimentelor de singurătate prin consolidarea legăturilor din jurul tău ”.

Așadar, nu ezitați să vă împingeți discuțiile cu colegii sau vecinii dincolo de ploaie și strălucire. Aceste discuții îmbogățitoare nu vor duce neapărat la invitații de Crăciun, dar vor elimina sentimentul de singurătate și, probabil, vor duce la planuri de întâlniri viitoare. „De ce să nu ne reconectăm cu vechii prieteni cu care legăturile s-au risipit”, sugerează și psihologul.

Implică-te într-o cauză care îți este aproape de inimă

Împotriva anxietății, nimic mai bun decât acțiunea. Așadar, de ce să nu folosiți disponibilitatea în timpul vacanței și să vă ajutați prin voluntariat. La urma urmei, împărtășirea este o altă valoare importantă de Crăciun. Mergând în întâmpinarea celorlalți și ajutându-i, ajută la evitarea blocării într-un sentiment de singurătate.

Boris Charpentier confirmă „Acordarea de timp și implicarea într-o cauză în care crezi este o modalitate excelentă de a nu te simți singur. Ajutându-i pe cei mai nevoiași decât pe sine vă permite să vă întoarceți la elementele de bază și, de asemenea, să simțiți ceea ce se numește împușcarea îngrijitorului ". El adaugă „Implicarea cu ceilalți ajutându-i reduce suferința psihologică și efectele dăunătoare ale situațiilor stresante”.

Mai multe asociații au nevoie de o mână de ajutor în timpul sărbătorilor. Puteți obține informații direct de la cei care sunt implicați într-o zonă care vă afectează. În plus, site-urile jeveuxaider.com, France Bénévolat și All Volunteers enumeră organizațiile care au nevoie de ajutor. De asemenea, vă puteți adresa la primăria dumneavoastră.