-

Ce sunt visele și de ce apar în timpul somnului

Visele sunt mesaje trimise de subconștient în timpul somnului. Ele ne oferă informații pe care mintea noastră le-a omis. Aceste vise pot avea o natură diferită: pot fi distractive, romantice, amuzante, tulburătoare, înfricoșătoare sau ciudate.

Visele pot conține imagini plăcute, ca imediat să devină bizare sau înspăimântătoare, fără să știm exact de ce.

Nimeni nu înțelege pe deplin însemnătatea viselor, de aceea au devenit un adevărat câmp de studiu pentru o mulțime de specialiști care caută în mod constant să descopere elemente noi, cu atât mai mult cu cât cercetările vizează oameni de diferite culturi.

Un vis este o colecție de imagini și idei care apar involuntar în anumite perioade de repaus. Când adormiți, ritmul cardiac încetinește, iar creierul este ocupat cu procesarea evenimentelor zilei.

În timpul acestei etape inițiale de somn, visele sunt alcătuite din flash-uri de gânduri și imagini din viața voastră din realitate: ceea ce ați mâncat la prânz, un apel telefonic pe care l-ați făcut în timpul zilei, filmul pe care l-ați urmărit înainte de culcare, etc.

Vă amintiți rareori aceste vise dacă nu vă treziți în timpul lor. Deci, visele sunt povești și imagini pe care mintea noastră le creează în timp ce dormim. Ele pot fi distractive, romantice, tulburătoare, înfricoșătoare și uneori bizare.

Această experiență poate fi descrisă ca o stare de conștiență caracterizată prin evenimente senzoriale, cognitive și emoționale în timpul somnului.

Există mai multe ipoteze și concepte care încearcă să răspundă la întrebarea: de ce visam. Sunt visele doar o parte a ciclului de somn sau servesc unui alt scop?

Unele explicații posibile includ:

-dorințe inconștiente;

-interpretarea semnalelor aleatoare de la creier și corp în timpul somnului;

-pentru a consolida sau procesa informațiile dobândite în timpul zilei.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay

Articole înrudite

  • Glosar popular de vise: SÂNGE

     În repertoarul de simboluri și credințe populare ale neamului românesc, cele care se referă la dimensiunea onirică au stârnit întotdeauna interesul. Nu există om care să nu viseze, iar visele genereazî stări de liniște sau de neliniște pe care le dorim interpretate.

  • De ce avem vise ciudate atunci când este cald afară?

    Oare visele cresc în intensitate în concordanţă cu temperatura? Nopţile vi se par din ce în ce mai toride şi mai ciudate. Află răspunsul specialiștilor în vise: