-

Noroc sau ghinion?!? Supravieţuirea miraculoasă a omului lovit de şapte ori de trăsnet

Se spune că pisicile ar avea mai multe vieţi, însă această zicală se potriveşte foarte bine şi în cazul unui american, care a sfidat moartea, lovit fiind de trăsnet de... şapte ori.

Unii ar putea spune că omul este un norocos, alţii l-ar aşeza la loc de cinste într-un top al ghinioniştior. Un lucru este cert: să ai “ocazia” să fi lovit de trăsnet de şapte ori şi să supravieţuieşti de fiecare dată, este o experienţă de viaţă care nu poate trece neobservată.

Este uimitoarea poveste despre supravieţuire a lui Roy Sullivan, un bărbat care în decurs de 35 de ani a fost lovit de şapte ori de trăsnet. Roy

Sullivan s-a născut în Wisconsin, SUA, în 1914, fiind al patrulea dintre cei 11 copii ai familiei. A crescut în Munții Blue Ridge, fiind obișnuit cu viața în aer liber. Poate că adaptarea sa la sălbaticie a fost elementul cheie al poveştii sale de viaţă, care l-a ajutat să supravieţuiască în mod spectaculos în faţa intemperiilor naturii.

Stilul său de viaţă l-a determinat să se alature Trupelor Civile de Conservare a Naturii lucrând la constituirea Parcului Național Shenendoah, unde a fost paznic din 1936 până când s-a pensionat.

Prima "încercare” în faţa puterii de nestăvilit a naturii, căreia i-a facut faţă cu brio, a avut loc în 1942, când Sullivan se afla la datorie într-un turn pentru observarea incendiilor din Millers Head, în Parcul Național Shenandoah. La un moment dat, a început o furtună puternică. Trăsnetele au lovit turnul în mod repetat și acesta a luat foc. Sullivan a încercat să fugă, însă a fost lovit la câțiva metri de turn.

Trăsnetul i-a provocat o arsură pe piciorul drept și i-a trecut prin degete, făcându-i o gaură în pantof. Bărbatul consideră că aceasta a fost cea mai urâtă dintre toate situațiile în care a fost lovit de trăsnet.

27 de ani mai târziu, în iulie 1969, Sullivan se afla din nou la datorie. De data asta, conducea pe un drum de munte, când un trăsnet l-a lovit prin geamul deschis al mașinii. Părul i-a luat foc, iar bărbatul și-a pierdut conștiența. Mașina a continuat să ruleze și s-a oprit la marginea unei faleze.

În anul următor, Roy Sullivan stătea în grădina lui, când un trăsnet a lovit un transformator electric din apropiere. Apoi, trăsnetul l-a lovit pe Sullivan, aruncându-l la pământ și lăsându-i urme de arsuri pe umărul drept.

Loviturile patru și cinci au avut loc când bărbatul se afla la datorie. În 1972, Sullivan muncea în stația pentru paznici, când a început o furtună.Trăsnetul l-a lovit, părul i-a luat din nou foc și a fost nevoit să își pună prosoape ude pe cap pentru a potoli căldura.

În august 1973, Sullivan se afla la muncă și a văzut un nor amenințător apropiindu-se. A încercat să se îndepărteze, însă un alt trăsnet l-a lovit. După toate aceste incidente, bărbatul a mai fost lovit de trăsnet încă de două ori.

Pe 5 iunie 1976, Sullivan a încercat din nou să fugă din calea unei furtuni care părea să-l urmărească. A fost lovit din nou și s-a rănit la gleznă.

Ultima lovitură a avut loc pe 25 iunie 1977, în timp ce se afla la pescuit. Descărcarea l-a lovit, i-a aprins părul din cap și i-a lăsat arsuri pe piept și pe abdomen.

Deși a fost lovit de trăsnet de șapte ori, Roy Sullivan a supravieţuit de fiecare dată, ajungând la vârsta de 72 de ani. Paradoxal este faptul că nu loviturile de trăsnet i-au adus sfârsitul. Sullivan a fost “răpus” de o depresie cauzată de o iubire neîmpărtășită, punându-şi singur capăt zilelor în septembrie 1983.

Nimeni nu îşi poate explica de ce Roy Sullivan a fost un „magnet” pentru electricitate. Însă, când atragi de atâtea ori trăsnetele, nu ai cum să rămâi impasibil în faţa acestor fenomene ale naturii: „Nu am fost niciodată un om temător. Însă, când aud tunetul, tremur puțin”, declara Roy Sullivan.

"Legătura” sa neobişnuită cu trăsnetele i-au adus nominalizarea în Cartea Recordurilor, unde Sullivan apare consemnat drept omul care a fost lovit de cele mai multe ori de trăsnet.