-

Țipătul nu e provocat doar de teamă, ci și de emoții pozitive!

Scris de

Urletele - țipetele, strigătele - umane nu sunt doar pentru exprimarea fricii, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din Zurich. Echipa științifică elvețiană a stabilit că omul ar putea comunica 6 emoții diferite, astfel. 

„Țipătul”, pictura artistului norvegian Edvard Munch sau scena dușului din filmul „Psihoză” vor fi cu siguranță printre primele imagini care vă vin în minte, atunci când auziți cuvântul... țipăt. Cu toate acestea, el poate exprima multe alte emoții, potrivit unui nou studiu. Strigătele alarmante sunt mai bine percepute de creierul nostru. În regnul animal, strigătul este neapărat un semn de pericol. La oameni, totuși, poate fi folosit și pentru a împărtăși mai multe emoții, în special sentimente pozitive. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Zurich.

Pentru a determina ce tipuri de emoții ar putea transmite vocile puternice, echipa a cerut 12 voluntari să strige pozitiv și negativ. Un alt grup a trebuit să-și dea seama ce spuneau. În plus, activitatea creierului acestor participanți a fost măsurată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN).

Aceste experimente au arătat că discuțiile puternice dar non-alarmante au fost mai bine percepute decât cele deranjante. Într-adevăr, ascultătorii le-au descifrat mai repede mesajul și au prezentat o activitate mai mare în regiunile cerebrale auditive și frontale în fața vociferărilor pozitive.

„Rezultatele studiului nostru sunt surprinzătoare, deoarece cercetătorii presupun în general că sistemele cognitive ale primatelor și ale oamenilor sunt reglate în mod specific pentru a detecta semnalele de pericol și amenințare din mediu ca mecanism de supraviețuire. Acest lucru pare a fi adevărat pentru comunicarea apelurilor la primate și alte speciile de animale, comunicarea apelurilor pare să se fi diversificat pe scară largă la oameni, ceea ce reprezintă un pas evolutiv major ", a explicat Sascha Frühholz, autorul principal al studiului publicat în revista PLOS Biology, 13 aprilie.

Cercetătorul a adăugat apoi: "Oamenii împărtășesc cu alte specii potențialul de a semnaliza pericolul strigând, dar se pare că doar oamenii strigă pentru a semnaliza și emoții pozitive (...). Această schimbare a priorității ar putea fi cauzată de cerințele evoluate și contexte sociale complexe la oameni ".

Foto: Pixabay