-

Diferența de vârstă are impact asupra relațiilor de cuplu?

Cuplurile cu o diferență mare de vârstă nasc adesea controverse. Deși există variații între culturi în ceea ce privește dimensiunea diferenței de vârstă, toate culturile demonstrează acest fenomen.

În unele țări non-occidentale, diferența medie de vârstă este mult mai mare decât în țările occidentale. 

Relațiile romantice de acord sunt de toate formele și dimensiunile. Cu toate acestea, când vine vorba de diferențele de vârstă între două persoane, studiile arată că în majoritatea cuplurilor acestea sunt în termen de doi, trei ani.

Acest lucru se întâmplă probabil pentru că ne întâlnim cu partenerii noștri în locuri precum școala, unde toată lumea are aproximativ aceeași vârstă.

Un bărbat mai în vârstă cu o femeie mai tânără este scenariul cel mai frecvent, doar 1,3% dintre cupluri fiind compuse dintr-o femeie mai în vârstă și un bărbat mai tânăr.

Motivele acestor diferențe sunt în mare parte speculative. Este un instinct evolutiv să te reproduci cu cineva mai tânăr? Oare pentru că un partener mai în vârstă oferă mai multă siguranță financiară?  Sau iubirea funcționează doar în moduri misterioase? (PM)

Cu cât este mai mare diferenţa de vârstă dintre parteneri, cu atâdiferenta de varstat este mai mare posibilitatea unei despărţiri, indică rezultatele unui nou studiu.

Într-o relaţie în care diferenţa de vârstă dintre parteneri este de cinci ani, şansa de separare creşte cu 18%, faţă de cuplurile în care ambii membri au aceeaşi vârstă. Acest procent ajunge la 39%, dacă diferenţa este de 10 ani şi la 95%, dacă între parteneri există o diferenţă de vârstă de 20 de ani.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre, pentru că dacă cei doi parteneri formează un cuplu de mulţi ani, şansele de despărţire sunt mai mici. Dacă relaţia de căsătorie ţine cel puţin doi ani, şansele de separare scad cu 43%, iar dacă mariajul durează 10 ani, riscul de despărţire este cu 94% mai mic, scrie Rador.

Foto: pixabay