Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane aşteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a şasea zi, populara destinaţie turistică estivală, transmite Reuters.
Articol de Simona Lazăr, 05 Februarie 2025, 20:05
Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile şi cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost înregistrate în marea înconjurătoare, zguduind clădirile, ridicând praful de pe stâncile insulei şi sporind temerile legate de un cutremur major.
Populaţia insulei creşte în timpul verii, când milioane de turişti vizitează satele cu tradiţionalele case vopsite în alb, situate de-a lungul dealurilor abrupte. Conform recensământului din 2021, populaţia permanentă a insulei Santorini este de 15.000 de persoane, aşa că este probabil ca doar câteva mii de persoane să rămână pe insulă în această perioadă, dat fiind că este extrasezon.
Autorităţile au introdus măsuri de siguranţă, inclusiv sistarea activităţii pe şantiere, închiderea şcolilor din Santorini şi din insulele învecinate Ios, Amorgos şi Anafi şi obligarea rezidenţilor şi a hotelurilor să îşi golească piscinele pentru a se reduce astfel presiunea exercitată asupra solului.
Oficialii guvernamentali şi seismologii care s-au întâlnit miercuri pentru a evalua situaţia au indicat un risc ridicat de alunecări de teren, inclusiv în apropierea portului principal al insulei, Athinios, care deserveşte aproximativ 1,5 milioane de pasageri pe an.
Autorităţile locale au restricţionat accesul în unele zone cu risc ridicat, în timp ce echipele de intervenţie, ambarcaţiuni şi un elicopter au rămas în alertă în caz de urgenţă.
'Întregul mecanism de stat a fost activat... astfel încât să fim pregătiţi pentru orice posibilitate, cu speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi şi că fenomenul va scădea în intensitate', a declarat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Două rute de feribot din portul Pireu spre Santorini şi retur au fost anulate miercuri din cauza mării agitate. Nu se preconiza ca vremea nefavorabilă să perturbe şase zboruri ale Aegean Airlines, inclusiv două zboruri de urgenţă, programate pentru miercuri.
Seismologii estimează că activitatea seismică intensă ar putea dura zile sau chiar săptămâni înainte de a se diminua, însă localnicii şi oficialii guvernamentali au declarat că trepidaţiile au scăzut din intensitate miercuri.
'Azi nu s-a zguduit prea mult, n-am simţit nimic de la ora 4:00 (2:00 GMT)', a declarat Nikos Sakorafos, proprietarul unei agenţii de turism din Fira, capitala insulei.
'Acum este un sezon mort pentru insulă, majoritatea oamenilor nu au de lucru, aşa că este mai uşor pentru ei să plece', a adăugat el.
Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, a căror interacţiune constantă dă frecvent naştere unor seisme.
Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupţie în zonă a avut loc în 1950.AGERPRES