Cea mai mică bancnotă din lume, un simbol al istoriei monetare, expusă la Sighișoara
Cea mai mică bancnotă din lume, în valoare de 10 bani, emisă în 1917 de Regele Ferdinand, va fi expusă la Sighișoara cu ocazia aniversării nașterii Regelui Ferdinand I, suveranul care a contribuit semnificativ la întregirea României.
Articol de Petruț Mazilu, 10 Ianuarie 2025, 12:24
Bancnota, care a intrat în Cartea Recordurilor ca având dimensiunea cea mai mică din lume, va fi expusă la Muzeul de Istorie a Sighişoarei, în cadrul unei expoziţii la împlinirea a 160 de ani de la naşterea regelui.
'Având în vedere faptul că în acest an sărbătorim 160 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I, dorim să evocăm acest moment important din istoria României prin organizarea unei mici expoziţii în care să prezentăm aceste bancnote emise în 1917. Una dintre colecţiile Muzeului de Istorie Sighişoara este cea numismatică, care cuprinde atât monede, cât şi bancnote din diferite epoci istorice, atât bancnote emise în actualul spaţiul românesc, cât şi bancnote şi monede emise în întreaga lume. Mare parte a aceste colecţii provine din vechea colecţie a Gimnaziului Evanghelic din Sighişoara, actualul Liceu Teoretic 'Joseph Haltrich'. În cadrul colecţiei, colegul nostru, Mircea Radu Iacob, a identificat prezenţa celor mai mici bancnote emise în lume, în perioada Primului Război Mondial. Acestea sunt bancnote româneşti emise de către Banca Naţională a României în anul 1917', a declarat presei, vineri, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.
Muzeograful care a descoperit bancnota în colecţia şcolii sighişorene, Mircea Radu Iacob, ne-a explicat că Legea pentru tipărirea, de către Ministerul Finanţelor, a bancnotelor de 10, 25 şi 50 de bani a fost promulgată de Regele Ferdinand la data de 9 iunie 1917.
'Bancnota de 10 bani, emisă în 1917, a înlocuit moneda de 10 bani, care circulase pe teritoriul României începând cu anul 1867 şi care a fost bătută în Anglia. Aceasta este bancnota cu cea mai mică valoare emisă în România, fiind concepută de către desenatorul Horaţiu Sava Dimitriu. Am verificat în Cartea Recordurilor şi am descoperit că bancnota de 10 bani are dimensiunea cea mai mică din lume', a afirmat Mircea Radu Iacob.
Bancnota a fost tipărită pe hârtie albă şi are pe avers, pe un fond brun-verde-galben, un desen floral şi cercuri cu valoarea '10', inscripţia frontală 'ROMANIA', dedesubt 'MINISTERUL FINANŢELOR', iar pe părţi, '1917'.
În câmp, pe un medalion rotund, se află efigia regelui Ferdinand, flancată de cifrul regal, dedesubt valoarea nominală '10 BANI', iar în stânga şi în dreapta funcţiile şi semnăturile. În afara chenarului din stânga, jos, se află înscris H. SAVA DUMITRU INV, iar pe revers, frontal, se află valoarea nominală '10 BANI', dedesubt stema ţării şi textul penalităţii dispus pe 8 rânduri.
În afara chenarului e înscris 'Serviciul Geografic al Armatei'.
Bancnota românească de 10 bani, din anul 1917, nu are serie, număr sau filigran.
Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut în 24 august 1865, la Sigmaringen (Germania), şi a decedat în 20 iulie 1927, la Sinaia.