-

Animale pe generațiile viitoare nu le vor vedea niciodată (GALERIE FOTO)

Intervenția nefastă a omului asupra naturii lasă amprente și asupra faunei. Astfel. tot mai multe specii de animale sunt supuse riscului de a dispărea de pe fața Pământului.

Dispariția unei părți însemnate din faună poate fi cauzată de dimensiunea mică a populației, de pierderea habitatului și de braconajul practicat pentru alimentație sau pentru beneficii economice.

În ciuda eforturilor susținute ale Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, femomenul nu poate fi, din păcate, ținut sub control. Astăzi, mai mult de 23 000 de specii se regăsesc pe lista animalelor aflate pe cale de dispariție, dintre care 41% din toţi amfibienii din lume, 25% din mamifere şi 13% din păsări.

Această tristă realitate va face ca generațiile viitoare să nu poată cunoaște aceste animale decât din cărți, fără a avea posibilitatea de a le vedea vreodată în realiate, în habitatul lor sau în grădinile zoologice.

Iată câteva dintre speciile de animale amenințate de dispariție:

1. Delfinul vaquita

delfin

Numărul delfinilor vaquita – porecliţi panda mării – a scăzut cu 90% din 2011, deoarece ei se încâlcesc în plasele de pescuit ilegale. Conservaţioniştii au avertizat că până în toamnă ei ar putea dispărea, dacă guvernul mexican nu va întreprinde nimic pentru a proteja zona.

2. Pangolinul

pangolin

Cel mai traficat animal din lume este deasemenea, în pericol de a dispărea în decursul unei generaţii, în mare parte din cauza braconajului. „Cifrele utilizate atunci când vorbim de traficul de pangolin, de obicei, se referă nu la exemplare unice, ci la numărul de camioane. Tragic”, susțin conservaționiștii.

3. Rinocerul negru

rinocer

Originar din zonele centrale din Africa și anume Kenya, Tanzania, Namibia și Zimbabwe, rinocerul negru se confruntă cu o amenințare serioasă pentru existența sa. Având până la 1,6 metri înălțime și aproximativ 3 m lungime, rinocerul negru cântărește de la 680 la 1360 de kg. Coarnele sale sunt alcătuite din cheratină, care au o mare cerere pe piața internațională. Braconajul acestei specii de rinocer, pentru coarnele sale, este o afacere profitabilă și a dus la o scădere drastică a populației. Creatura, care a fost găsită din belșug la începutul secolului 20, se luptă pentru supraviețuire, cu numai 3610 rinocerii negri care trăiesc în prezent. Riniocerul negru din Africa Occidentală, o sub-specie de rinocer negru, este cel mai afectat, cu mai puțin de 10 exemplare rămase în lume.

4. Ursul panda gigant

ursul panda gigant

Ursul panda gigant este un mamifer nativ din partea central vestică și sud-vestul Chinei. Deși este un carnivor, aproximativ 99 % din alimentația sa e reprezentată de bambus. Panda gigant are 1,5 m lungime, 75 cm înălțime și cântărește 115 kg. Populația actuală de panda gigant este de 239 de exemplare, ce trăiesc în captivitate, în China, și 27 în afara Chinei.

5. Lemurul negru cu ochi albaștri

Lemur lemurul negru cu ochi albastri

În Madagascar mai sunt doar în jur de 100 de lemuri negri cu ochi albaştri în sălbăticie şi potrivit Universităţii din Pietermaritzburg, în regiunea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, până în 2026 ei vor muri definitiv.
„Unii dintre limurii de pe Madagascar sunt vânaţi, deoarece localnicii cred că sunt spirite rele. Ei toţi suferă de pierderea habitatului”, afirmă oficiali ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

6. Tigrul sumatran

Tigru

Tigrul de Sumatra este o sub-specie de tigru, cel mai frecvent întâlnită pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime și cântărește în jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restrânse în comparație cu alte specii. Se estimează că există mai puțin de 500 tigri de Sumatra rămași în întreaga lume. Acest declin se datorează braconajului intens al acestei creaturi magnifice, specială pentru pielea ei prețioasă, care are o cerere mare pe piața internațională.

7. Ghepardul asiatic

ghepard

Ghepardul asiatic, care a fost odata gasit in regiunea dintre Arabia spre India, astazi este limitat doar in Iran. Desi acest ghepard este reperat ocazional in Pakistan, este un fenomen destul de rar. De aproximativ 115 cm lungime, ghepardul asiatic cantareste intre 35 si 55 kg. In 2004-2005 s-a presupus ca numai 50-60 gheparzi asiatici au ramas in lume, dintre care majoritatea in desertul Kavir din Iran.

8. Vulpea roșie de Sierra Nevada

vulpe

Vulpea roșie de Sierra Nevada ocupă poziția a doua între specile cele mai mici de vulpi din Statele Unite. Cel mai mult e răspândită în Insulele Channel din California. Are blana de culoare gri pe cap și roșcată pe părțile laterale. Populația acestora a scăzut până la 500 de exemplare și o mare parte din această scădere se datorează vânării vulturului auriu.

9. Râsul iberic

ras

Râsul iberic este o felină originară din peninsula Iberică din Europa de Sud. Aceste feline au 85-110 cm lungime și cântăresc până la 28 kg. Ele au o blana gri și pete pe corp. Acestea sunt cele mai amenințate specii de pisică sălbatică din lume. Numai 400 de exemplare au existat în lume în anul 2000 și acest număr a ajuns la mai puțin de 100 în prezent.

10. Porcul mignon

porc

Porcul mignon este o specie de porc sălbatic pitic pe cale de dispariție, ce se găsește în India, Nepal și Bhutan. Aceștia au 55-70 cm lungime, 20-30 cm înălțime și cântăresc până la 10 kg. Astăzi, numărul acestora a scăzut la mai puțin de 150 de exemplare. Uzurparea umană este considerată a fi cel mai important motiv pentru scăderea drastică a numărului lor.