-

Noi specii de animale, protejate prin lege

Urşii polari, unele specii de gazele, balene şi rechini au fost incluşi pe lista speciilor migratoare protejate de cele 120 de ţări semnatare ale Convenţiei de la Bonn (CMS), ai căror reprezentanţi au participat la o conferinţă internaţională organizată la Quito.

După şase zile de negocieri intense, 31 de noi specii au fost incluse pe lista pe care nu a reuşit să fie trecut leul african, din cauza lipsei de informaţii. Printre animalele care fac parte din listă se numără: ursul polar, cu o populaţie estimată între 20.000 şi 25.000 de exemplare şi al cărui teritoriu se micşorează din cauza dezgheţului arctic.

Urmează gazela cu frunte roşie, originară din Africa, precum şi marea dropie, pasăre care trăieşte din Europa până în China. Din lumea animalelor marine, diferite specii de rechini (rechinul-buldog sau rechinul-ciocan) au fost incluse pe lista animalelor care trebuie protejate.

"Păsările migratoare au devenit un subiect central al problemelor urgente ale epocii noastre", a declarat Bradnee Chambers, secretar al CMS, care a apreciat drept "istorică" reuniunea de la Quito.

Convenţia de la Bonn asupra conservării speciilor migratoare din fauna sălbatică, intrată în vigoare în 1983, stipulează că ţările trebuie să protejeze speciile migratoare care trăiesc pe teritoriul lor sau care le traversează spaţiul. Speciile migratoare sunt ameninţate îndeosebi de micşorarea habitatului, vânătoare şi degradarea zonelor din care îşi procură hrana.

Înaintea conferinţei de la Quito, circa o sută de specii migratoare erau înscrise în anexa I a CMS - considerate în pericol de dispariţie. Viitoarea conferinţă a CMS se va desfăşura în 2017, în Filipine.