-

Plantele carnivore, minuni ale naturii

Plantele carnivore sunt adevărate miracole ale naturii. Ele trăiesc în locuri unde solul este sărac în substanțe nutritive, fiind nevoite să supraviețuiască printr-o strategie unică în lumea plantelor: capturarea insectelor vii pe care le consumă.

Plantele carnivore par a fi doar roadele unei imaginații bogate, deși sunt foarte reale. Sunt grupate în șase familii, care cuprind 450 de specii, putând fi găsite în toate părțile Globului.

Ca o dovadă supremă de adaptabilitate, plantele carnivore şi-au perfecţionat metodele de a păcăli insectele să vină în preajma lor pentru a fi mai uşor capturate. Cea mai mare parte a insectelor este de obicei atrasă de coloraţia marginilor şi a pereţilor interni, iar altele, de seva dulce îmbibată cu substanţe narcotice, ce ameţesc gâza.

În România există plante carnivore, cea mai cunoscută dintre ele fiind "Roua cerului" (Drosera rotundifolia). Cu un apetit deosebit de dezvoltat, cam 50 de insecte pe an, "Roua cerului" poate fi uşor recunoscută după frunze, ce au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari. Aceştia secretă substanţe lipicioase, ce se adună sub formă de picături strălucitoare de rouă. O insectă ce se aşază pe o frunză a acestei plante se lipeşte de sucul perilor. În încercarea de a se elibera, gâza face mişcări haotice, prin care se lipeşte şi mai mult de aceşti peri şi... se sufocă. După ce este dizolvată de enzime, tot ce mai rămâne din insectă este un schelet chitinos.

01.07-plante-carnivore