-

Orhideea radiantă - culoarea anului 2014

Ştiaţi că există o culoare a anului inspirată din minunăţiile naturii?

V-aţi gândit vreodată să vă amenajaţi grădină în funcţie de... modă? Dacă nu, noi să vă provocăm!

Sunt 14 ani de când Insitutul Pantone anunţă la fiecare început de an culoarea predominantă. Şi se pare că nu au dat greş niciodată.

Anul acesta au fost influenţaţi de orhideea radiantă, care este un echilibru între fuchsia, violet şi roz, o culoare ce exprima vitalitate, dragoste dar şi sănătate. Este o nuanţă enigmatica, care emana multă feminitate, captând orice privire.

Pentru a fi în ton cu moda, ne-am gândit să folosim această idee, pentru a vă face unele sugestii privind propria grădină. Câteva flori pe care le puteţi planta cu încredere, şi mai ales cu siguranţă că vă vor răsfăţa, prin aspect şi mireasmă până târziu, în toamnă.

Daliile... sau cunoscutele gherghine, le puteţi planta cu încredere în luna aprilie, atunci când nu mai există riscul de temperaturi scăzute şi îngheţ; cele mai potrivite locuri pentru cultivare sunt cele însorite, ferite de vânt. Puteţi să vă faceţi de-acum, răsaduri, mai ales că un pliculeţ, cu 20-25 de seminţe nu costă mai mult de doi lei. Nu sunt flori pretenţioase, iar dacă le udaţi la timp şi le îngrijiţi corespunzător le puteţi avea fără probleme din vara până în toamnă.

Echinaceea purpurea se cultivă în grădini însorite în prima parte a zilei; nefiind flori pretenţioase, rezista foarte bine în soluri sărace în substanţe nutritive, se adaptează foarte uşor climei noastre şi rezistă la vânturi puternice şi curenţi de aer fierbinţi. Echinaceea purpurea este cunoscută ca fiind o plantă medicinală, cu proprietăţi curative,crescând imunitatea organismului şi un puternic antidepresiv .

Petunia... un răsfăţ pentru toate grădinile. Este o floare care are nevoie de multă lumină solară, de aceea trebuie ţinută în locuri luminoase şi cu multă căldură; petuniile sunt rezistente la frig şi la ploi, dar în condiţii mai umbroase, acestea înfloresc mai greu. Nu sunt flori pretenţioase, motiv pentru care mulţi aleg să o planteze în grădini publice şi parcuri.

Magnolia este o plantă originară din ţinuturile calde, care iubeşte soarele şi prefera un climat blând, fără ierni prea geroase şi curenţi de aer reci. Cel mai indicat ar fi să o plantaţi într-un loc spaţios, lângă un zid sau pe lângă casă, la altitudini mai joase, căci ea tinde să-şi dezvolte un coronament bogat. Magnoliile nu necesită udare, decât rar, la interval de o săptămână sau două şi pe timp de secetă, la 4-5 zile. De asemenea, nu trebuie tăiate şi îngrijite în mod special, decât înlăturate ramurile uscate după înflorire.

Floxul este o plantă cu frunzele simple, ascuţite şi flori frumos colorate în nuanţe de roz, alb, purpuriu, în centru având o porţiune mai închisă, plăcută privirii; mirosul lor este foarte plăcut şi dulce. Când începeţi plantarea floxului, trebuie să fiţi pregătit cu un sol lutos, bogat în substanţe nutritive, şi un îngrăşământ bun, pentru a combate apariţia viermilor din tulpini şi rădăcini; prefera locurile luminoase. Odată cu trecerea timpului, florile se dezvoltă şi se fac din ce în ce mai frumoasă, dar pentru aceasta trebuie să aveţi grijă să-l îngrijiţi corespunzător (îndepărtarea porţiunilor uscate, udatul corespunzător şi scuturarea frunzelor după ploaie).

Zambilele sunt flori cunoscute pentru parfumul lor care ne încântă zilele de primăvară. Se plantează în grupuri mici şi neregulate şi sunt perfecte atât pentru grădina dumneavoastră, cât şi pentru decorul casei, fiind flori care rezistă o perioadă îndelungată de timp; se udă în mod regulat, dar nu prea des, căci există riscul ca bulbul să mucegăiască. În secolul al XIII-lea, zambila, asemenea lalelei, era destinată celor înstăriţi, iar datorită parfumului ei, bulbii erau foarte scumpi.

Mirabilis (barba impăratului) este un arbust cu flori în formă de trompetă, numită şi "floarea de la ora patru", întrucât se deschide după amiază şi de închide a doua zi dimineaţă. Parfumul lor este unul foarte plăcut şi puternic şi sunt flori ce îşi au originile în zonele tropicale ale Americii. De obicei, mirabilis este cultivată din seminţe, care se sădesc direct în grădină, înaintea ultimului îngheţ. Prefera solul bogat în substanţe organice şi ar fi indicat să o sădiţi în zone însorite sau umbrite parţial. Sunt flori potrivite pentru garduri vii.

Trandafirul este una dintre florile cele mai populare din zilele noastre, dar totuşi deosebită şi cu un farmec aparte. Acesta înfloreşte o dată pe an şi necesită o îngrijire aparte; astfel, ei trebuie protejaţi în timpul gerului, iar când cresc sufficient de mult, tulpina se apleacă până la nivelul solului său se vor folosi araci pentru susţinere. Trandafirii se udă în mod regulat, dar nu prea des, căci îi poate dăuna dezvoltării; buruienile din jurul acestuia trebuie înlăturate, pentru a menţine pământul curat în jurul florii. De asemenea, pe măsură ce florile se scutură, acestea trebuie înlăturate prin tăiere.

Astilbele sunt plante deosebite, sub formă de tufă, cu flori mici şi dese, frumos colorate. Sunt flori mai pretenţioase, căci au nevoie de un sol acid, bogat în humus şi umed pe timpul verii. Se dezvoltă cel mai bine în locuri umbrite parţial, făcând mai mulţi lăstari şi flori mai frumoase, care sunt de durată. Acceptă cu uşurinţă şi soarele, dar numai în locuri unde solul este umed şi bogat în turba sau pământ de frunze. Udarea este obligatorie, făcându-se în mod regulat, după apusul soarelui, iar protejarea împotriva frigului se face prin acoperirea cu frunze, crengi de brad, turba sau pământ fibros.

Leandrul este un arbust cu origine mediteraneană, aşa că prefera un mediu cald şi umed. Frunzele sunt ascuţite, sub formă de lance, iar florile sunt mici, plăpânde şi parfumate şi au nevoie de multă lumină pentru a putea înflori frumos. Acesta rezistă atât în grădină, cât şi în casă, dar toamna trebuie ţinut neapărat înăuntru, pentru că este sensibil la temperature scăzute. Udarea se face în funcţie de anotimp şi de locul unde este plasat: vara la 2-3 zile şi iarna la 4-5 zile.

Orhideea... Într-un final, am ajuns şi la orhidee. În trecut, orhideele erau flori venerate şi erau destinate exclusiv celor bogaţi. Unii oameni înstăriţi erau atât de pasionaţi de orhidee, încât cutreierau tropicele pentru găsirea unor noi specii, pentru care ar fi dat o groază de bani; la un moment dat, din cauza comenzilor prea mari, unele flori au şi dispărut ca specie. Însă, în zilele noastre, orhideea a devenit o floare destul de uşor de găsit, dar a rămas la fel de delicată şi deosebită, continuând să inspire suflete.

Pentru a ne bucura de frumuseţea lor, orhideele necesită aşezate neapărat la lumină, şi cel mai bine ar fi ca ghivecele să fie transparente, pentru că lumina să ajungă şi la rădăcină. În privinţa udatului, acesta trebuie făcut cu moderaţie, atunci când pământul nu este nici prea uscat, nici prea umed; apa nu trebuie să fie niciodată prea rece, întrucât poate duce la moartea orhideei.

Nu este deloc greu să ai o grădină de vis! Încercaţi?

07.03-dalii-1 07.03-echinacea purpurea-2

07.03-petunii-3 07.03-magnolia-4

07.03-flox--5 07.03-zambile-6

07.03-mirabilis-7 07.03-trandafiri-8

07.03-astilbe-9 07.03-leandru-10

07.03-orhidee-11 07.03-flori