Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reducerea cu 90% a consumului de carne pentru a salva planeta

Consumul global de carne va trebui redus drastic dacă lumea dorește să acționeze împotriva încălzirii globale, arată un studiu publicat în revista „Nature”.

16 Octombrie 2018, 08:47

Studiul este dedicat impactului a ceea ce mâncăm asupra mediului. În special, va trebui ca țările dezvoltate să-și reducă consumul de carne cu 90% pentru a conserva planeta și a hrăni 10 miliarde de oameni până în 2050, au calculat cercetătorii.

Producția agroalimentară, mare consumatoare de apă şi sursă de defrișare, reprezintă un factor major în încălzirea globală.

Și fără o scădere netă a consumului de carne, impactul său asupra mediului ar trebui să crească până la 90% până la mijlocul secolului, avertizează cercetătorii, care solicită, de asemenea, reducerea deșeurilor alimentare și practici agricole mai bune.

„Nicio soluţie nu va fi suficientă pentru a ne păstra în limitele globale”, a subliniat Marco Springmann de la Universitatea Oxford.

„Dar, dacă toate soluţiile ar fi implementate împreună, ar fi posibilă hrănirea în mod durabil a unei populaţii în plină creştere”.

„Însă fără acțiuni concertate, impactul alimentaţiei noastre asupra mediului ar putea crește cu 50 până la 90% până în 2050, datorită creșterii populației și a regimurilor tot mai bogate în grăsimi, zahăr și carne”, adaugă autorul principal al studiului, apărut la câteva zile după publicarea de către ONU a unei evaluări științifice alarmante privind accelerarea încălzirii globale.

În special, creșterea animalelor are un impact puternic, animalele generând emisii ridicate de metan – gaz cu efect de seră mai puțin persistent decât CO2, dar cu efect mai mare asupra încălzirii.

Producerea cărnii este, de asemenea, sinonimă cu consumul de apă: pentru a produce 500 g de carne de vită, este nevoie de aproape 7.000 de litri de apă.

Potrivit autorilor, reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare cauzate de probleme simple de gestionare ar putea, de asemenea, să reducă impactul asupra mediului cu 16%.

Oamenii de știință subliniază rolul educației și necesitatea unei reforme a industriei.

„Este nevoie de o abordare globală, în termeni de politică şi industrie, pentru a permite aceste schimbări în tiparele alimentare, pentru a le face mai sănătoase, mai bazate pe plante şi cât mai atrăgătoare pentru cel mai mare număr de oameni”, conchide Marco Springmann.

Sursa: rador.ro

Explorare profundă a Vulcanilor Noroioşi: Tehnologia FullWaver adaugă o nouă dimensiune cercetării geologice
Natura 11 Aprilie 2024, 16:37

Explorare profundă a Vulcanilor Noroioşi: Tehnologia FullWaver adaugă o nouă dimensiune cercetării geologice

Cercetătorii au realizat un progres remarcabil în domeniul geologiei, folosind tehnologia avansată FullWaver pentru a...

Explorare profundă a Vulcanilor Noroioşi: Tehnologia FullWaver adaugă o nouă dimensiune cercetării geologice
Martie 2024 a devenit cea mai caldă lună înregistrată în istoria meteorologică
Natura 09 Aprilie 2024, 12:35

Martie 2024 a devenit cea mai caldă lună înregistrată în istoria meteorologică

Potrivit ultimelor date meteorologice, martie 2024 a intrat în istorie ca fiind cea mai caldă lună înregistrată vreodată....

Martie 2024 a devenit cea mai caldă lună înregistrată în istoria meteorologică
Ziua Păsărilor, sărbătorită pe 1 aprilie. Ocazie de celebrare a frumuseții și importanței păsărilor în ecosistem
Natura 26 Martie 2024, 16:28

Ziua Păsărilor, sărbătorită pe 1 aprilie. Ocazie de celebrare a frumuseții și importanței păsărilor în ecosistem

Pe 1 aprilie, natura primește un omagiu special, deoarece este Ziua Păsărilor, o sărbătoare dedicată acestor creaturi...

Ziua Păsărilor, sărbătorită pe 1 aprilie. Ocazie de celebrare a frumuseții și importanței păsărilor în ecosistem
Peisaj de iarnă uimitor la Bâlea Lac. Strat de zăpadă de aproape doi metri
Natura 13 Martie 2024, 19:40

Peisaj de iarnă uimitor la Bâlea Lac. Strat de zăpadă de aproape doi metri

Cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din Sibiu este de 180 de cm la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri...

Peisaj de iarnă uimitor la Bâlea Lac. Strat de zăpadă de aproape doi metri
Cercetătorii avertizează că Oceanul Arctic ar putea fi lipsit de gheață la începutul toamnei
Natura 08 Martie 2024, 16:39

Cercetătorii avertizează că Oceanul Arctic ar putea fi lipsit de gheață la începutul toamnei

Oceanul Arctic găzduiește un fenomen spectaculos care fascinează oamenii de-a lungul timpului: ghețurile sale imense. Această...

Cercetătorii avertizează că Oceanul Arctic ar putea fi lipsit de gheață la începutul toamnei
Minunea primăverii în Parcul Național Semenic: Laleaua pestriță își face simțită prezența
Natura 07 Martie 2024, 11:57

Minunea primăverii în Parcul Național Semenic: Laleaua pestriță își face simțită prezența

Într-un spectacol fascinant al naturii, Parcul Național Semenic - Cheile Carașului își deschide ușor inima primăverii, iar...

Minunea primăverii în Parcul Național Semenic: Laleaua pestriță își face simțită prezența
Marșul încălzirii globale: O serie istorică de creșteri consecutive de temperatură
Natura 07 Martie 2024, 11:41

Marșul încălzirii globale: O serie istorică de creșteri consecutive de temperatură

Această tendință a încălzirii globale este asociată cu emisiile crescute de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile...

Marșul încălzirii globale: O serie istorică de creșteri consecutive de temperatură
Antarctica, ameninţată de microplasticele care provoacă degradarea mediului (cercetare)
Natura 07 Februarie 2024, 19:22

Antarctica, ameninţată de microplasticele care provoacă degradarea mediului (cercetare)

În ecosistemul fragil şi izolat al Antarcticii, cercetătorul columbian Paulo Tigreros îşi aruncă plasa în apele îngheţate...

Antarctica, ameninţată de microplasticele care provoacă degradarea mediului (cercetare)