-

Aţi rezista la -40 de grade Celsius ? Oymyakon este cea mai friguroasă localitate din Siberia

Oymyakon este un mic orăşel din Siberia, unde iarna temperaturile scad constant sub valoarea de - 40 de grade Celsius.

Este, practic, cea mai geroasă localitate de pe Pământ. Aici locuiesc aproximativ 500 de oameni. Denumirea localităţii se traduce în „apă care nu îngheață”, tocmai datorită unui izvor termal cu apă caldă din zonă.

Localnicii din așezarea siberiană se încălzesc cu combustibili precum lemnul sau cărbunele și, pentru că regiunea nu este prietenoasă cu agricultura, oamenii se hrănesc cu carne de ren sau de cal.

În localitate există un singur magazin, aprovizionat doar cu produse de bază, iar localnicii sunt în mare parte pescari sau vânători.

Medicii spun că motivul pentru care localnicii nu suferă de malnutriție este continuțul bogat de nutrienți al laptelui animalelor crescute în zonă.

Rezidenții localității s-au adaptat la vremea geroasă, iar singura școală din orășel se închide doar atunci când temperaturile scad sub -52 de grade Celsius.

Oymyakon este situat la 750 de metri deasupra mării, iar durata unei zile variază de la 3 ore, în luna decembrie, la 21 de ore, pe parcursul verii.

În ciuda iernilor grele, nu este un lucru neobișnuit ca vara temperaturile să urce până la 30 de grade Celsius.

Pe timpul iernii, cerneala din pixuri îngheață, paharele li se lipesc de buze adeseori, iar bateriile maşinilor se descarcă, de aceea, oamenii se tem să oprească motoarele mașinilor, pentru că riscă să nu le mai poată porni.

Cei mai mulţi au garaje încălzite, iar toaletele sunt amenajate afară pentru că înăuntru riscă să îngheţe.

O mare problemă cu care se confruntă oamenii din Oymyakon este reprezentată de înmormântări, care pot dura și trei zile. Pământul trebuie întâi încălzit, ca apoi groparii să poată săpa.

Încălzirea se face prin aprinderea unui foc mare și, pe măsură ce pământul se încălzește, sunt îngropați cărbunii.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite