-

VIDEO. Această plantă trăieşte mii de ani şi poate susţine greutatea unui om

Peisajul de pe platourile munţilor Anzi, îmbogăţit de natură cu această plantă spectaculoasă ni se înfăţişează, la prima vedere sub forma unor roci ce par acoperite cu muşchi.

În realitate însă, nu este vorba despre roci, ci despre o specie rară de plantă din familia Apiaceae, pe numele său Yareta.

Planta, cu o rezistenţă la condiţiile de mediu nemaiîntâlnită printre plante, crește pe pajiștile Puna din Anzi, în Peru, Bolivia, nordul statului Chile și în vestul Argentinei, la altitudini cuprinse între 3.200 și 5.200 de metri, unde vântul bate neîncetat, iar temperaturile scăzute fac până și granitul să se sfărâme de-a lungul anilor.

Pentru a supravieţui condiţiilor extreme, Yareta crește aproape de sol, nu pe verticală, pentru a reține cât mai multă căldură.Acest lucru o ajută, de asemenea, să reziste la vântul puternic de mare altitudine, care ar rupe rădăcinile oricărei plante.

Pentru a preveni pierderea umidității, Yareta are frunzele acoperite cu ceară, ceea ce îi întăreşte rezistenţa în faţa intemperiilor vremii.

Un lucru absolut spectaculos cu privire la Yareta este faptul că aceasta crește în colonii atât de dense, încât pot susține greutatea unui om.
Un alt "secret" pe care Yareta îl folosește pentru a supraviețui în climatul aspru al Munților Anzi este creșterea foarte lentă, de doar 1.5 centimetri pe an. Datorită ritmului lent de creștere, multe dintre coloniile de Yareta au o vechime de peste 3.000 de ani.

Deoarece este uscată și densă, Yareta arde bine, precum turba, motiv pentru care oamenii o recoltau şi o foloseau pentru a servi drept combustibil. Pentru că în ultima vreme planta devenise atât de căutată, încât risca sa dispară de pe platourile munţilor Anzi, aceasta a fost inclusă pe lista de specii protejate.