-

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani.

Deşi pare neverosimil, există pe Terra oameni care încă convieţuiesc în triburi, într-o sălbăticie greu de imaginat.Iată cum trăiesc două dintre aceste comunităţi, care au supravieţuit timpului şi au sfidat civilizaţia:

Tribul Santinelli

Tribul Santinelli este una dintre cele mai izolate comunităţi de pe planetă. Această comunitate care pare că nu a luat contact deloc cu lumea exterioară are o populaţie estimată între 50 şi 400 de indivizi ce îşi duc existenţa pe Insula Santinelei de Nord din Golful Bengal. Membrii săi atacă orice străin care se apropie, iar când un elicopter a zburat peste insulă după tsunami-ul din 2004, echipele de salvare au fost întâmpinate cu o salvă de săgeți. Mai mult decât atât, în 2006, doi pescari au ajuns cu barca pe insulă și au fost uciși de membrii tribului.

Se crede că acești oameni se află pe insulă de 60.000 de ani și probabil că și-au rafinat arta de a citi semnele apropierii pericolului după comportamentul animalelor și schimbările de pe cer și din apă.

Tribul Jarawa

Membrii tribului Jarawa locuiesc în grupuri de câte 40-50 de persoane, în chaddhas, aşa cum îşi numesc ei casele. Ca orice alt trib, ei continuă să trăiasca pe pământurile natale, viaţa de acolo mulţumindu-i, dacă analizăm faptul că numărul băştinaţilor creşte de la an la an. Ei vânează porci mistreţi şi păsări folosindu-se de arc şi săgeţi. Se hrănesc cu crabi şi peşti, însă din meniul lor zilnic nu lipsesc fructele, rădăcinile sălbatice, dar şi mierea.

Spre deosebire de tribul Santinelli, tribul Jarawa s-a deschis contactului cu lumea exterioară și a plătit un preț mare pentru asta. În 2014, s-a relatat despre existența unor „safari umane", în cadrul cărora turiștii erau escortați pe insulele pe care trăiesc membrii tribului. În plus, viata în interacţiune cu străinii a adus multe abuzuri. Pe lângă abuzul de alcool, de droguri și abuzul sexual, tribul a fost devastat de tot felul de boli aduse în paradisul său insular, iar cei care au scăpat au fost exploatați.