-

O cianobacterie luată din apă, responsabilă de moartea a 330 de elefanţi în Botswana

O bacterie care proliferează în mediul acvatic este responsabilă de moartea a 330 de elefanţi în Botswana, conform unui anunţ făcut luni de autorităţi, după mai multe săptămâni de mister cu privire la cauza morţii pahidermelor, transmite DPA.

'Analizele speciale făcute pe mostre prelevate din carcasele animalelor moarte, din sângele acestora, dar şi din sol şi din bălţile rezultate după ploile sezoniere, au dus la identificarea şi diagnosticarea cianobacteriei', a declarat Mamadi Reuben, principalul ofiţer veterinar din cadrul Departamentului pentru Viaţă Sălbatică şi Parcuri Naţionale din Botswana.

El a precizat că cianobacteriile care trăiesc în apele Deltei Okavango pot produce toxine mortale şi a explicat că elefanţii morţi aveau sistemul nervos afectat de aceste toxine.

Reubena a mai explicat că alte animale care s-au adăpat din aceeaşi sursă de apă ca elefanţii au scăpat probabil nevătămate. Pahidermele s-au îmbolnăvit pentru că şi-au scufundat trompele şi s-au adăpat de sub luciul apei, aceste bacterii trăind pe fundul bălţilor.

'Am descoperit şi că mortalitatea s-a oprit atunci când bălţile au început să sece, în jurul lunii iunie. Ştim că sezonul ploios se apropie şi lucrăm la câteva strategii pentru a ne asigura că nu vor muri mai mulţi elefanţi în regiunea respectivă', a mai susţinut Reuben.

Botswana este celebră pentru peisajele sale naturale şi a devenit o destinaţie turistică populară datorită faunei sălbatice.

Decizia autorităţilor de a ridica intedicţiile privind vânătoarea de elefanţi anul trecut a fost primită cu furie de organizaţiile internaţionale pentru protecţia mediului şi animalelor.

Preşedintele Mokgweetsi Masisi a motivat această decizie prin necesitatea controlului populaţiei de aproximativ 130.000 de elefanţi din Botswana.

Sursa: agerpres

Foto: pixabay

Articole înrudite