-

Orhidee, trandafiri, lalele... Care sunt țările care au o floare ca simbol de stat?

Scris de

Orhideele, trandafirii sau lalelele sunt unele dintre cele mai populare flori din întreaga lume. Fie că mergi la o florărie de pe stradă sau consulţi ofertele de la o florărie online, acestea sunt nelipsite.

Sunt viu colorate, sunt aspectuoase şi impresionează din prima. Aranjamentele realizate cu aceste flori sunt deosebite şi foarte apreciate. Şi dacă oamenii obişnuiesc să ofere astfel de flori la ocazii deosebite pentru a-şi exprima recunoştinţa, iubirea sau respectul, probabil că nu ştiţi că unele ţări au adoptat flori sau plante ca simbol naţional, iar unele au inclus florile respective chiar pe stemă sau pe steag.

Pentru toata lumea, laleaua e sinonimă cu Olanda. Şi asta pentru că în Olanda sunt cultivate sute de soiuri de lalele, iar unul dintre principalele produse de export este laleaua – floare sau bulb. Imaginile cu câmpuri întinse de lalele sunt specifice Olandei şi veţi găsi peste tot pe internet fotografii sau înregistrări de la târgul anual de lalele din Olanda. Cu toate acestea, puţini ştiu că lalelele sunt originare din Turcia, mai exact din Imperiul Otoman. De acolo au fost aduse în Olanda în secolul al 16 lea şi au ajuns să fie astăzi imaginea Olandei.

Şi Scoţia are o floare ca simbol naţional. Şi deşi nu o vei găsi într-o florărie online, scoţienii o iubesc şi o respectă. E vorba despre floarea de ciulin, care are o poveste foarte interesantă. Scoţienii spun că această plantă i-a salvat în timpul unei perioade dificile din istorie. Legenda spune că o armată invadatoare ar fi încercat să îi ia prin surprindere noaptea pe ostaşii scoţieni care dormeau la marginea unui câmp plin de ciulini. Războinicii erau desculţi ca să nu facă zgomot, însă ciulinii pe care călcau le-au provocat răni la tălpi. Strigătele lor de durere i-au trezit pe scoţieni, care au pus mâna pe arme şi i-au învins pe invadatori.

Libanul este o altă ţară care are o plantă ca simbol naţional, este vorba despre cedru. Copacul face parte din aceeaşi familie cu pinul şi are frunzele mereu verzi. Pe vremuri, cedrul, care e pomenit şi în Vechiul Testament, se întindea pe suprafeţe mari din Orientul Mijlociu, în Munţii Libanului, în Cisiordania, Israel şi Palestina. Cele mai impresionante exemplare, cu vârste de sute de ani şi dimensiuni chiar şi de 40 de metri (mai înalte decât un bloc cu 10 etaje) pot fi întâlnite în Libanul de azi.

Un alt simbol naţional este orhideea. Şi nu orice orhidee, ci florea din specia Bauhinia Blakeana, care a fost inclusă pe steagul provinciei autonome chineze Hong Kong. Motivul e foarte simplu: deşi e cultivată acum peste tot în lume, specia respectivă a fost descoperită în secolul al 19 lea în Hong Kong.

Floarea de colţ nu putea lipsi din lista simbolurilor naţionale. Utilizată atât în Austria, cât şi în Germania şi Elveţia, delicata plantă poate fi întâlnită doar la altitudini mari, de peste 1000-1500 de metri. Apare adesea în folclorul acestor popoare şi se consideră că are proprietăţi magice. Deşi creşte şi în alte ţări din Europa, este o plantă rară şi e protejată de lege.

Simona Lazăr

Foto: Pixabay