-

Și câinii pot să se îmbolnăvească de diabet. Ce e de știut?

Scris de

La fel ca oamenii, câinii pot suferi de diabet. Care sunt simptomele acestei boli cronice, care afectează aproape unul din 500 de însoțitori cu patru picioare? Cum pot proprietarii să se ocupe de aceasta?

Ce este diabetul zaharat, la câini?

Diabetul zaharat la câini este o boală hormonală cronică. Pancreasul animalului produce puțină insulină sau deloc, insulina fiind hormonul responsabil de asimilarea zahărului din sânge. Datorită acestui defect, nivelul zahărului (glucozei) rămâne ridicat în sânge.
La un animal sănătos, zahărul din sânge este cuprins între 0,70 și 1,10 g de glucoză / litru de sânge atunci când postesc. La începutul bolii, rata urcă între 1,50 și 1,80 g / litru. Dar boala începe cu adevărat atunci când nivelul de glucoză este mai mare de 3g de glucoză / litru de sânge. Proprietarii observă apoi simptomele acestei patologii cronice.
Veterinara Caroline Daumas explică: „semnele cel mai ușor de observat de către proprietari sunt consumul crescut de lichide cu ​​o cantitate mai mare de urină, asociată cu pierderea în greutate și apetitul crescut”.
În plus, animalul pare mai puțin în formă. Obosește foarte repede.
Dacă observați unul sau mai multe dintre aceste simptome la însoțitorul dvs. canin, cel mai bine este să ajungeți cu câinele la medicul veterinar. Rapid! Pe lângă o examinare generală completă, profesionistul va efectua teste de urină și sânge pentru a determina nivelul de glucoză din sânge și urină.

Rasele de câini cu cel mai mare risc de a dezvolta diabet

Mai mulți factori favorizează apariția diabetului la câini, supraponderalitatea și vârsta fiind cei mai importanți. Într-adevăr, boala apare de obicei la animale între 6 și 10 ani. Femelele - mai ales dacă nu au fost sterilizate - sunt semnificativ mai afectate decât masculii. Patologia este de două până la de trei ori mai frecventă la acestea.
În plus, unele rase de câini prezintă un risc mai mare de diabet. Specialistul confirmă „se pare că anumite rase de câini sunt într-adevăr mai atinse de această malaie, cum ar fi: Wolf Spitz, Cairn Terrier, Poodle, Dachshund, Beagle și Pinscher pitic”.

Diabetul la câini: complicațiile bolii și tratamentul

Ca și la om, diabetul poate avea consecințe grave la câini, dacă boala nu este tratată. Doctorul Caroline Daumas adaugă: „cele mai acute complicații posibile sunt atacurile de cetoacidoză, care reprezintă un motiv clasic pentru prezentarea la camera de urgență a clinicii veterinare”. Ele apar atunci când animalul are un nivel de insulină prea scăzut în sânge. În absența hormonului, corpul folosește grăsimea pentru combustibil energetic, în loc de zahăr. Corpurile cetonice - produse în timpul acestei transformări - se acumulează apoi în sânge și îi cresc aciditatea. Aceste atacuri provoacă depresie intensă, pierderea poftei de mâncare, deshidratare, vărsături și chiar, în cele mai grave cazuri: comă. Complicațiile pot apărea și pe termen lung, atunci când diabetul animalului nu este gestionat corespunzător, cum ar fi infecții, în special infecții ale tractului urinar, probleme oculare (cataractă) sau leziuni renale.

Diabetul este o boală cronică. Pacientul cu blană nu poate fi vindecat de ea. Cu toate acestea, îngrijirea adecvată va permite animalului să aibă o viață normală. Se bazează pe dietă, precum și pe administrarea de insulină. Dr. Daumas detaliază: „În mod convențional, administrările de insulină de două ori pe zi sunt efectuate de proprietari, acasă, în timpul meselor (dimineața și seara). Dieta trebuie adaptată pentru a acoperi nevoile de carbohidrați și energie ale câinelui, favorizând în același timp surse de carbohidrați care vor permite o bună reglare a nivelului de zahăr din sânge în timp, evitând creșteri excesiv de ridicate ale acestuia. Prin urmare, favorizăm carbohidrații cu un indice glicemic scăzut și fibre”.
În plus, internările 24 / 48h pot fi efectuate într-un cabinet veterinar. Echipa medicală va profita de aceste internări pentru a verifica dacă sunt adecvate cantitățile de insulină prescrise.
Medicul veterinar specifică: „Situația se va urmări și la domiciliu, folosind benzi de urină sau glucometre adecvate pentru câini. O bună comunicare a echipei de îngrijire cu proprietarii rămâne esențială, deoarece gestionarea acestei boli necesită stăpâni de câini implicați și o bună supraveghere veterinară în implementarea și monitorizarea tratamentului”.

Diabetul insipid. Ce trebuie știut?

Câinii pot suferi, de asemenea, de o afecțiune rară numită diabet insipid. În ciuda numelui său și a similitudinii simptomelor (creștere semnificativă a cantității de urină și sete), patologia nu are nicio legătură cu diabetul zaharat. Este, de fapt, o tulburare în reglarea metabolismului apei. Rinichii câinelui nu mai au capacitatea de a reabsorbi apa pe care o filtrează și, prin urmare, o elimină în exces. Această disfuncție poate fi legată de secreția insuficientă a hormonului antidiuretic (ADH) sau de incapacitatea rinichilor de a răspunde la acest hormon. Pproprietarii pot observa la animalele afectate de această boală hormonală și următoarele semne: urină foarte limpede și o modificare a blănii.

Simona Lazăr

Foto: Pixabay