-

Gospodăriile din Ţara Galilor vor primi gratuit un copac pe care să-l planteze

Fiecare gospodărie din Ţara Galilor va avea posibilitatea de a planta un copac pe care îl va primi gratuit în cadrul unei scheme pentru combaterea schimbărilor climatice.

Această schemă le va oferi locuitorilor ocazia să aleagă un copac pe care doresc să-l planteze chiar ei, sau de a opta pentru plantarea unui arbore de către Coed Cadw, filiala din Ţara Galilor a Woodland Trust, cea mai mare organizaţie caritabilă de conservare a pădurilor din Regatul Unit.

Copacii vor fi disponibili începând din martie în cinci centre regionale, urmând ca până în octombrie să fie puse la dispoziţia cetăţenilor 20 de astfel de centre.

Potrivit ministrului adjunct pentru schimbări climatice Lee Waters, costurile acestui proiect sunt estimate la aproximativ 2 milioane de lire sterline.

''Trebuie să plantăm mult mai mulţi copaci pentru a ne atinge obiectivele privind schimbările climatice până la sfârşitul acestui deceniu - trebuie să plantăm încă 86 de milioane de copaci în Ţara Galilor'', a spus oficialul.

El a precizat că numărul copacilor plantaţi trebuie ''să crească de 15 ori în fiecare an'', adăugând că aceasta ''este o provocare masivă''.

''Vrem ca gospodăriile să joace un rol. Am lansat o adevărată chemare la luptă'', a precizat Waters.

''Este un lucru practic deoarece dacă fiecare gospodărie ar planta un copac, am avea un milion de copaci plantaţi. Dar este vorba şi despre creşterea gradului de conştientizare, de a-i determina pe oameni să se gândească la natură şi la rolul pe care îl au arborii'', a adăugat el.

Waters a recunoscut că plantarea individuală a copacilor nu reprezintă răspunsul pentru atingerea obiectivelor stabilite şi a declarat că proprietarii de terenuri din Ţara Galilor, cum ar fi fermierii, ar trebui să joace şi ei un rol în acest sens. Se estimează că aproximativ 10% din terenurile utilizate pentru producţia de hrană trebuie transformate în pădure.

''În primul rând, avem nevoie ca fermierii să planteze mai mulţi copaci pe pământurile lor'', a spus Waters. ''10% nu reprezintă o schimbare uriaşă. Există motive practice pozitive pentru care copacii îi pot ajuta pe fermieri să-şi desfăşoare activităţile obişnuite. De asemenea, intenţionăm să schimbăm regimul de subvenţii, astfel încât fermierii să fie stimulaţi să facă acest lucru'', a adăugat oficialul.

Foto: pixabay

Articole înrudite