În conservarea faunei sălbatice, egalitatea de gen aduce beneficii pentru toate părțile
Degradarea mediului, comerțul ilegal cu animale sălbatice și conflictele dintre oameni și animale sălbatice subminează dezvoltarea și prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, adaptarea la schimbările climatice, pace și securitate.
Articol de Simona Lazăr, 17 Martie 2025, 20:38
Acestea slăbesc gestionarea resurselor naturale și duc la pierderi economice pentru comunitățile care depind de viața sălbatică și de ecosisteme. Există mai multe abordări pentru atenuarea acestor amenințări, dar acestea sunt adesea lipsite de perspectiva de gen, când ar trebui să fie egale între sexe. Comerțul ilegal cu specii sălbatice se desfășoară în aceleași sfere sociale în funcție de gen ca și viața de zi cu zi. Dovezile sugerează că majoritatea braconierilor sunt bărbați: în majoritatea studiilor, bărbații reprezintă mai mult de 90 % din persoanele care fac obiectul acțiunilor de punere în aplicare legate de comerțul ilegal cu specii sălbatice. Aceasta ridică întrebarea de ce. Bărbații braconieri răspund pur și simplu nevoilor de subzistență sau pun în aplicare, de asemenea, așteptări masculinizate?
Femeile și bărbații ocupă de obicei poziții contrastante - literale și noționale - în ceea ce privește mediul, luarea deciziilor cu privire la resurse și proprietatea funciară. Normele, comportamentele și așteptările de gen modelează și relațiile dintre oameni și animalele sălbatice. Studiile privind atitudinea față de viața sălbatică arată că femeile și bărbații exprimă adesea atitudini destul de diferite față de drepturile asupra vieții sălbatice și au opinii distincte cu privire la modul cel mai bun de gestionare a conflictelor dintre oameni și viața sălbatică, care apar atunci când interacțiunile dintre oameni și viața sălbatică au consecințe negative atât asupra oamenilor, cât și asupra vieții sălbatice. De exemplu, un studiu realizat în Namibia a arătat că mai multe femei decât bărbați își fac griji cu privire la efectele conflictului dintre oameni și viața sălbatică asupra oamenilor, în timp ce mai mulți bărbați decât femei își fac griji cu privire la efectele asupra vieții sălbatice. De obicei, bărbații sunt principalii braconieri de animale sălbatice; există tot mai multe dovezi că aceștia sunt uneori constrânși să braconeze prin rușinarea masculinității. Dar în comunitățile bazate pe resurse, femeile participă la comerțul ilegal cu specii sălbatice în mai multe moduri, adesea prin integrarea acestuia în rolurile lor tradiționale de mici comercianți și vânzătoare pe piață.
„Sondajele privind atitudinea față de viața sălbatică arată că femeile și bărbații exprimă adesea atitudini destul de diferite față de drepturile asupra vieții sălbatice și au opinii distincte cu privire la cel mai bun mod de a gestiona conflictul dintre oameni și viața sălbatică, care apare atunci când interacțiunile dintre oameni și viața sălbatică duc la consecințe negative atât asupra oamenilor, cât și asupra vieții sălbatice”.
Programul global privind viața sălbatică (GWP), finanțat de Fondul global de mediu (GEF) și condus de Banca Mondială, sprijină proiecte în peste 30 de țări care combat comerțul ilegal cu animale sălbatice, reduc conflictele dintre oameni și animalele sălbatice și promovează economiile bazate pe viața sălbatică. Pentru aceste proiecte, integrarea dimensiunii de gen aduce beneficii reciproce. Prin sporirea egalității de gen, se dă vizibilitate rolului femeilor în gestionarea mediului și acestea sunt implicate activ în eforturile de conservare. În același timp, aceasta îmbunătățește, de asemenea, eficacitatea proiectelor prin încorporarea unei analize bazate pe egalitatea de gen a actorilor și a factorilor determinanți ai comerțului ilegal cu animale sălbatice.
Considerațiile de gen câștigă teren
Integrarea dimensiunii de gen în abordările privind conservarea câștigă atenție în cadrul forumurilor politice la nivel înalt. Recenta Conferință ONU privind biodiversitatea (COP15) a adoptat obiectivul 23 pentru a asigura egalitatea de gen și a recunoscut că acest lucru ar sprijini, de asemenea, obiectivele 4 și 5 privind gestionarea interacțiunilor dintre oameni și animalele sălbatice și prevenirea comerțului ilegal cu animale sălbatice. În mod similar, cea de-a 19-a reuniune a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES CoP19) a aprobat o rezoluție privind egalitatea de gen.
Integrarea dimensiunii de gen în proiectele din cadrul Programului mondial pentru conservarea vieții sălbatice
În cadrul reuniunii CITES, Global Wildlife Program a organizat un eveniment secundar în parteneriat cu Guvernul Panama și World Wildlife Fund, în cadrul căruia proiectele GWP și-au prezentat progresele înregistrate în integrarea dimensiunii de gen în activitățile de conservare. De exemplu, proiectul GWP Tanzania a efectuat un studiu de referință diferențiat în funcție de gen în zona focală. Una dintre principalele constatări a fost că femeile sunt cele mai afectate și mai vulnerabile la conflictele dintre oameni și animalele sălbatice, în special la atacurile elefanților asupra culturilor de legume din grădinile gospodăriilor femeilor. Având în vedere acest lucru, proiectul din Tanzania dezvoltă planuri de atenuare sensibile la gen și proiecte comunitare care asigură implicarea femeilor în elaborarea strategiilor de descurajare a raidurilor elefanților. Proiectul GWP Panama privind conservarea pisicilor sălbatice și gestionarea conflictelor dintre oameni și jaguari și-a asumat mandatul de a include femeile ca participanți egali în toate rolurile, în special în cele care depășesc stereotipurile de gen, cum ar fi formarea femeilor pentru a participa la recensăminte pe teren și la marcarea jaguarilor. Acest lucru le oferă femeilor oportunități de angajare și le oferă formare în domenii din care sunt de obicei excluse.
Un biolog utilizează telemetria VHF pentru a urmări animalele cu coliere GPS pentru monitorizarea jaguarilor în Panama. Foto: Ricardo Moreno, proiectul GWP Panama.
Proiectul GWP Indonezia de combatere a comerțului ilegal cu specii sălbatice dezvoltă cohorte de femei care să acționeze ca agenți pe teren și „campioni ai conservării” în parcurile naționale și zonele protejate. Mesajul pe care îl transmite echipa din Indonezia este că „intervenția de gen în comerțul ilegal cu animale sălbatice nu este doar o obligație, ci și o oportunitate”. În multe cazuri, prezența femeilor în calitate de rangeri a dus la dezescaladarea conflictelor.
„Proiectul GWP Indonezia de combatere a comerțului ilegal cu animale sălbatice dezvoltă cohorte de femei care să acționeze ca agenți de teren și «campioni ai conservării» în parcurile naționale și în zonele protejate.”
Trei sfaturi pentru a porni pe calea egalității de gen
Platforma globală de cunoștințe a GWP captează și împărtășește bune practici și lecții prin webinare și cursuri de formare privind abordările și instrumentele de gen pentru conservarea vieții sălbatice. Sugerăm trei puncte de intrare pentru echipele de proiect:
Fiți curioși cu privire la modelele, actorii și factorii determinanți care caracterizează activitățile de comerț ilegal cu specii sălbatice în zona proiectului dumneavoastră: Bărbații sunt braconierii? Care sunt consecințele lipsei femeilor ranger în zona proiectului? Femeile se confruntă cu conflictele dintre oameni și animale sălbatice în mod diferit față de bărbați?
Faceți planuri pentru a include în mod real genul și diversitatea - în ceea ce privește personalul, implicarea comunității în proiecte, diseminarea informațiilor și schimbul de cunoștințe - înțelegând că dezvoltarea unei participări semnificative este diferită de numărarea efectivelor.
Familiarizați-vă cu unul sau două instrumente și tehnici de gen ușor de implementat, de la cartografierea spațiilor de resurse specifice genului la anchete dezagregate pe gen.
GWP își propune să extindă această activitate în cadrul proiectelor, pe măsură ce așteptările privind integrarea dimensiunii de gen se adâncesc. Banca Mondială, în calitate de agenție principală pentru Programul integrat de conservare a faunei sălbatice pentru dezvoltare (WCD IP) al GEF-8, va sprijini dezvoltarea proiectelor GEF-8 cu o mentalitate de gen încă de la început. WCD IP nu se concentrează doar pe combaterea comerțului ilegal cu animale sălbatice, ci și pe coexistența oamenilor cu animalele sălbatice și pe reducerea riscului de răspândire a zoonozelor, oferind astfel noi oportunități de prioritizare a abordărilor care transformă dimensiunea de gen și de îmbunătățire a șanselor de succes în materie de conservare, reducând în același timp inegalitățile sociale.