Masacru în Coasta de Fildeş. Captură record de trei tone de solzi de pangolin
O captură record de trei tone de solzi de pangolin a fost raportată de autorităţile din Coasta de Fildeş, au anunţat joi responsabili locali, citaţi de AFP.
31 Iulie 2017, 05:44
Opt traficanţi au fost arestaţi în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce se pregăteau să îşi vândă marfa, probabil cu destinaţia Asia, a declarat căpitanul Thimotée Gnahoré, de la unitatea de combatere a infracţionalităţii transnaţionale organizate (UCT), în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Abidjan.
Aceste trei tone de solzi provin de la 4.000 de pangolini capturaţi în Coasta de Fildeş, Burkina Faso şi Liberia, potrivit lui Adama Kamagate, de la ONG-ul Eagle, dedicat protecţiei mediului, care colaborează cu agenţii CPU şi cu de la Administraţia pentru apă şi păduri din Coasta de Fildeş.
'Este un masacru', a apreciat comisarul Bonaventure Adomo, şeful UCT.
Pangolinul, singurul mamifer acoperit cu solzi, trăieşte în pădurile tropicale şi ecuatoriale din Africa şi Asia de Sud-Est. Cu aspectul său preistoric - cu capul mic şi carapacea de solzi care se întinde până la coada sa lungă - pangolinul este animalul cel mai traficat la nivel mondial, în ultimii ani fiind capturate circa un milion de exemplare.
Aflat în pericol de dispariţie, acest mamifer este protejat prin Tratatul Convenţiei internaţionale privind comerţul cu specii pe cale de dispariţie (CITES) din septembrie în 2016.
Valoarea de piaţă a mărfii ilegale confiscate în Abidjan este estimată la 45 de milioane de franci CFA (aproximativ 70.000 de euro) pe piaţa din Coasta de Fildeş - potrivit căpitanului Gnahoré - însă valoarea sa pe piaţa asiatică ar putea fi de o sută de ori mai mare.
Solzii sunt vânduţi cu peste 1.000 de euro kilogramul în Vietnam sau China, fiind apreciaţi pentru numeroasele lor proprietăţi curative şi afrodisiace în medicina tradiţională din Asia.
Dacă se va nu va întreprinde nimic pentru a opri traficul, pangolinul - a cărui populaţie a scăzut cu 50% în cinci ani în Coasta de Fildeş - este în pericol de a dispărea din pădurile din această ţară, a avertizat Adama Kamagate.
Sursa: AGERPRES