Noi limite pentru unele dintre cele mai nocive substanţe chimice din deşeuri
Comisia Europeană a adoptat o propunere de protejare a sănătăţii umane şi a mediului împotriva unora dintre cele mai nocive substanţe chimice din deşeuri - poluanţii organici persistenţi (POP).
28 Octombrie 2021, 11:14
Propunerea reduce limitele pentru aceste substanţe chimice conţinute în deşeuri, împiedicând reintrarea lor în economie, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Poluanţii organici persistenţi (POP) sunt substanţe chimice cu proprietăţi toxice care rămân în mediu foarte mult timp, se acumulează în lanţurile alimentare şi pot dăuna sănătăţii umane şi mediului. Obiectivul propunerii de astăzi este de a elimina sau de a reduce la minimum emisiile de POP provenite din deşeuri.
Deşi, în general, nu mai sunt utilizaţi în produsele noi, poluanţii organici persistenţi se regăsesc încă în deşeurile provenind din unele produse de consum, cum ar fi textilele impermeabile, mobila, materialele plastice şi echipamentele electronice.
Prin propunerea de joi, Comisia propune introducerea unor limite stricte pentru următoarele trei substanţe sau grupe de substanţe din deşeuri: acidul perfluorooctanoic (PFOA) şi sărurile şi compuşii săi - prezenţi în materialele textile impermeabile şi în spumele pentru stingerea incendiilor; dicofolul - pesticid utilizat anterior în agricultură; pentaclorfenolul, sărurile şi esterii săi - care se găsesc în lemnul şi în textilele tratate.
În plus, Comisia propune reducerea limitelor maxime ale deşeurilor pentru alte cinci substanţe sau grupe de substanţe care sunt deja reglementate, informeaza Agerpres.
Foto: pixabay