Pesticidele, o soluție necesară sau o problemă globală? Utilizarea lor crește alarmant
În ultimii ani, utilizarea pesticidelor a crescut semnificativ la nivel global, pe măsură ce fermierii încearcă să își protejeze culturile și să maximizeze producția agricolă. Potrivit specialiștilor, acest fenomen este determinat de cererea tot mai mare de alimente, schimbările climatice și apariția unor dăunători rezistenți la metodele tradiționale de combatere.

Articol de Petruț Mazilu, 25 Februarie 2025, 12:22
Utilizate pentru protejarea culturilor de organisme considerate dăunătoare - plante, animale, ciuperci - pesticidele afectează, de asemenea, mediul înconjurător şi sănătatea.
Consumul acestora a continuat să crească în 2022, impulsionat de Brazilia, însă Europa şi Asia au început să îşi limiteze utilizarea, relatează joi AFP.
Fermierii au utilizat 3,70 milioane de tone de substanţe active în 2022, în creştere cu 4% faţă de 2021 şi de două ori mai mult decât în 1990, potrivit celor mai recente date disponibile de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Erbicidele, care combat buruienile, reprezintă aproape jumătate din total; fungicidele şi bactericidele, utilizate împotriva ciupercilor şi bacteriilor, 22%; iar insecticidele, destinate combaterii insectelor dăunătoare recoltelor, 22%.
Brazilia rămâne de departe cel mai mare utilizator (801.000 tone, +11% într-un an), urmată de Statele Unite (468.000 tone, +2%).
În aceste două ţări, fermierii limitează adesea aratul pe terenurile destinate culturilor mari (grâu, porumb, soia), ceea ce necesită o utilizare mai mare de ierbicide.
Indonezia se află pe locul al 3-lea (295.000 tone), urmată de Argentina (263.000 tone) şi China (225.000 tone).
Urmează Vietnam, Canada, Rusia, Columbia şi Franţa, care se află pe locul al 10-lea şi este cel mai mare consumator european (68.000 tone).
În ceea ce priveşte cantitatea pe hectar în rândul celor mai mari utilizatori mondiali, Vietnam şi Brazilia formează un duo fruntaş cu peste 10 kilograme pe hectar.
Datorită ponderii Braziliei (21% din consumul mondial de pesticide) şi Statelor Unite (13% din consumul mondial), continentul american este, încă de la mijlocul anilor 1990, cel mai mare consumator din lume, cu o nouă creştere de 10% în 2022, ajungând la 1,89 milioane de tone.
Luând în considerare toate ţările, acest continent este responsabil pentru jumătate (51%) din consumul global.
Această tendinţă nu face decât să se accentueze: în timp ce celelalte continente încep să îşi reducă utilizarea sau să-i limiteze creşterea, pe continentul american consumul de pesticide s-a triplat din 1990 (+210%).
De asemenea, între 1990 şi 2022, pe acest continent s-a răspândit în medie cel mai mare volum de pesticide pe hectar, în special erbicide (67% din total).
A doua regiune consumatoare, Asia a redus utilizarea pesticidelor cu 1% în 2022 faţă de 2021, ajungând la 1,05 milioane de tone, după ani de creştere. Consumul său rămâne totuşi cu 76% mai mare decât în 1990.
Asia este, de departe, şi cel mai mare exportator al acestor substanţe (3,5 milioane de tone pentru 21,7 miliarde de dolari). Pe de altă parte, cantitatea de produs utilizată pe hectar este sub media mondială, situându-se la 1,60 kilograme/hectar.
Aflată pe locul al 3-lea în clasamentul regiunilor consumatoare, Europa (13% din consumul mondial) a redus utilizarea pesticidelor cu 7% între 2021 şi 2022, ajungând la 480.000 tone.
Comparativ cu 1990, consumul a scăzut cu 5%, reflectând o stabilizare. Fermierii europeni aplică, în medie, 1,66 kilograme de pesticide pe hectar, mai puţin decât media mondială.
De remarcat că Europa a limitat cel mai mult utilizarea insecticidelor, care reprezintă acum doar 13% din produsele consumate, ca urmare a legislaţiilor europene.
Fiecare stat al Uniunii Europene este obligat să elaboreze un plan strategic de reducere a pesticidelor. Danemarca a implementat, de exemplu, un sistem de taxe mai ridicate pentru produsele cele mai periculoase.
Franţa, spre exemplu, aplică 3,45 kilograme pe hectar. Studiul subliniază diferenţe mari în Europa, ţările din estul continentului fiind mult mai puţin consumatoare decât cele din vest.
În Africa, consumul s-a stabilizat în 2022 în raport cu 2021, la 209.000 tone faţă de 210.000, dar a crescut cu 185% din 1990. Acest continent a fost responsabil de doar 5% din consumul mondial în ultimii zece ani.