-

Smartphone-urile dau dependenţă

Viaţa din ce în ce mai multor oameni este aproape permanent legată de dispozitivele tehnologice de tipul smartphone sau tabletă, însă utilizatorii acestor dispozitive tind să subestimeze perioada de timp pe care o petrec cu ochii în ecran, scrie UPI.com, citând un studiu al Universităţii Lancaster.

În medie, utilizatorii dispozitivelor inteligente petrec cinci ore pe zi conectaţi la acestea, verificându-le în medie de aproape 85 de ori în perioada când nu dorm, iar mai mult de jumătate dintre aceste interacţiuni cu smartphone-ul durează mai puţin de 30 de secunde.

Un grup de psihologi de la Universitatea Lancaster a reuşit să măsoare diferenţa între timpul real petrecut pe smartphone-uri şi perioada de timp percepută de utilizator ca fiind rezervată utilizării acestor terminale mobile.

Psihologii au instalat o aplicaţie pe 23 de smartphone-uri ale unor tineri cu vârste între 18-33 de ani, iar cu ajutorul acesteia era monitorizat timpul pe care utilizatorii îl petreceau la fiecare accesare a dispozitivului, atât pentru reţelele de socializare, trimitere mesaje text, ascultarea fişierelor muzicale sau chiar convorbirile realizate.

Rezultatul cercetării a fost edificator - utilizatorii folosesc de două ori mai mult smartphone-ul decât cred ei că o fac.

"Psihologii se bazează de obicei pe autopercepţia subiecţilor atunci când cuantifică folosirea telefonului mobil în studii, însă studiul nostru sugerează că aceste estimări subiective ale participanţilor la studii trebuie interpretate cu prudenţă", a spus David Ellis, psiholog la Lancaster University.

Sursa: monitorulbt.ro