-

Inimile bărbaţilor şi femeilor îmbătrânesc diferit

Un studiu publicat în revista americană "Radiology" susţine că inimile bărbaţilor şi femeilor îmbătrânesc diferit.

Studiul nu explică cauzele acestor variaţii, dar ar putea arunca o lumină asupra diferitelor forme de insuficienţă cardiacă la ambele sexe şi ar putea duce la dezvoltarea de tratamente mai bine ţintite, spun cercetătorii.

"Rezultatele noastre sunt o demonstraţie vie a ideii că maladiile cardiace ar putea avea cauze diferite la bărbaţi şi femei, ceea ce ar necesita un tratament adecvat", a spus dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universităţii "Johns Hopkins", autorul principal al lucrării.

Studiul a constat în analiza RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică) a inimilor îmbătrânite a circa 3.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 54 de ani şi 94 de ani care nu sufereau de nici o maladie cardiacă. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani şi, la sfârşitul acestei perioade, cercetătorii au făcut un nou RMN pentru a obţine imagini ale inimii în format 3D.

La ambele sexe, ventriculul stâng, care este umplut cu sânge oxigenat înainte de a-l împinge spre corp, scade cu vârsta. Prin urmare, exista mai puţin sânge oxigenat în inimă spre a fi returnat înspre corp. Studiul relevă faptul că, la bărbaţi, muşchii din jurul cavităţii cardiace cresc şi se adâncesc odată cu vârsta, în timp ce la femei au tendinţa să se reducă.

Îngroşarea muşchiului şi reducerea volumului ventriculului stâng creşte riscul de insuficienţă cardiacă. Dar aceste observaţii sugerează că această boală se poate dezvolta diferit la bărbaţi şi la femei, cred cercetătorii.

Sursa: monitorulbt.ro