Chiar dacă omul este un „animal social”, pentru care socializarea este esențială, nu rețelele de socializare sunt cele care garantează împlinirea în siguranță a unui asemenea deziderat.
Cercetătorii danezi au realizat un studiu pe 1.095 de persoane din Danemarca, împărțite în două grupe: jumătate a continuat să utilizeze rețeaua Facebook, în timp ce cealaltă nu a mai făcut-o.
După o săptămână, cei care nu utilizaseră Facebook s-au declarat mai mulțumiți de viața lor: 88% dintre aceștia au afirmat că sunt "fericiți", față de 81% din celălalt grup, 84% că le place viața pe care o duc (față de 75%) și numai 12% au spus că sunt nemulțumiți, față de 20% din rândul celorlalți.
Ce anume a condus la acest rezultat surprinzător?
Concluzia cercetătorilor este că dacă nu ești racordat permanent la o rețea de socializare, tendința este să te canalizezi pe nevoile tale și să încerci să le împlinești. În cazul celor care au un cont de Facebook, tendința lor este să se aplece asupra nevoilor celorlalți, să le dea răspunsuri, susținere, soluții, neglijând în bună măsură ceea ce i-ar face pe ei mulțumiți și consumând energie și resurse pentru alții, nu pentru ei.