-

Maşinele autonome fără şofer vor deveni realitate

În curând, ceea ce nu demult părea doar o idee SF, va deveni realitate de zi cu zi. La trecerea din secolul al XIX-lea în secolul al XX-lea, automobilul a început să devină un simbol al societăţii moderne.

Pe la jumătatea secolului trecut, maşina devenise mai mult decât un mijloc de transport, făcea parte integrantă din viaţa noastră, ba chiar era o extensie a imaginii celui de la volan.

Epuizarea resurselor petroliere ne trezeşte din visul „secolului vitezei", industria auto îndreptându-se încet spre mijloacele de propulsie neconvenţionale. Autoturismul personal care este un adevărat simbol al societăţii secolului XX riscă să devină o banalitate a secolului al XXI-lea.

Noul mileniu a dat startul unei noi curse, despre care s-au auzit foarte puţine până acum. O cursă care s-ar putea să îi ia pe nepregătite pe cei peste un miliard de şoferi de pe această planetă. Pentru că aceasta presupune cedarea controlului volanului nu unei alte persoane, ci unui creier electronic. Mai exact, până cel târziu la jumătatea acestui secol, vom asista la o schimbare revoluţionară a modului în care se va desfăşura transportul personal şi asta deoarece maşinile se vor conduce singure de la A la B, rolul şoferului rezumându-se doar la a da comenzi privind destinaţia.

Evident, primul impuls al cuiva care are permis de şofer va fi de a respinge această idee de maşină care se conduce singură. Psihologic vorbind, nevoia omului de a controla lucrurile pe care le foloseşte se împleteşte cu ego-ul şi teama faţă de inteligenţa artificială. Logic, însă, suntem înconjuraţi de o multitudine de obiecte şi sisteme automatizate, menite a ne face viaţa mai uşoară. Astfel încât primul argument în favoarea maşinilor autonome este mult mai simplu decât vor să accepte detractorii: confortul personal.

După care vorbim de o eficienţă a transportului şi consumului dusă la un alt nivel, deoarece un computer nu oboseşte şi face toate calculele cu o viteză extrem de mare. La care se adaugă creşterea extraordinară a siguranţei, prin eliminarea erorilor umane.

Ați avea încredere să folosiți o astfel de mașină automatizată?

28.04-curiozitati-tehnologie-masini-1

28.04-curiozitati-tehnologie-masini-2