-

Avertisment dramatic: America se va scufunda

Un raport al Agenţia pentru protecţia mediului din SUA arată că inundatiile datorate fluxului mare au loc de două ori mai des decât acum 30 de ani.

Oamenii de stiinsă prevăd că această tendintă va continua, din cauza cresterii nivelului mării.

În raportul Administratiei Nationale Oceanografice si Atmosferice din SUA s-a atras atenţia că anul trecut inundatiile provocate de mareele cu nivel ridicat au stabilit un record în mai mult de un sfert din cele 98 de locaţii pe care această agentie le supervizează pe tot teritoriul ţării.

În raport se menţionează că anul trecut la Sabine Pass, în Texas, s-au înregistrat inundatii 23 de zile, în timp ce Altantic City, din New Jersey, Boston şi Massachusetts s-au înregistrat câte 22 de astfel de zile.

După cum se precizează, în unele orase din alte zone ale Statelor Unite s-au înregistrat mai putine inundatii, dar în multe dintre ele s-au înregistrat niveluri record căderi de precipitaţii.

"În pofida diferenţelor anuale si regionale, tendinta este foarte clară: Din cauza cresterii nivelului mării, incidenta medie natională de inundatii este dublă faţă de cea de acum 30 de ani", scrie în raport.

Ben Horton, cercetător la Universitatea Rutgers, declară că acesta este un "avertisment" si adaugă că sunt necesare actiuni pe întreaga coastă a Statelor Unite. Totodată, acesta a apreciat că prezentul raport este important, deoarece a fost făcut de agentia Administratiei presedintelui Donald Trump care neagă faptul că au loc modificări ale climei, precum si pentru că arată că "problemele de pe tărmurile noastre se înrăutătesc si o să fie mai grave".

Odată cu cresterea nivelului mării, orasele de coastă din tot teritoriul SUA se confruntă cu inundatii care închid drumuri sau afectează tot mai mult activitătile zilnice normale.

Raportul mentionat anterior arată că aceste inundatii au atins niveluri record de-a lungul coastei Atlanticului de Sud-Est si în estul Golfului Mexic şi că şi San Diego, în California, a avut ca niciodată anterior 13 zile de inundatii de la aceste maree înalte. Prognozele meteo pentru anul curent şi cel următor avertizează că ar putea exista inundatii mai frecvente si pe coasta de est si pe coasta de vest, transmite agenţia

Sursa: rador

Articole înrudite