-

O peptidă ar putea să prevină infecţiile cu virusul Zika

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au creat o peptidă capabilă să atace cea mai vulnerabilă parte a virusului Zika, fapt ce ar putea să conducă la dezvoltarea unui medicament care să prevină infecţiile virale la nivelul creierului.

Atacând membrana ce înconjoară virusul Zika, această peptidă (un compus alcătuit din aminoacizi) poate să devină un medicament care să acţioneze în mod direct asupra infecţiilor virale cerebrale, au declarat autorii studiului.

În cadrul abordărilor tradiţionale, medicamentele antivirale împiedică virusul să se multiplice, însă astfel de medicamente pot să devină foarte repede depăşite şi ineficiente, întrucât virusurile suferă cu rapiditate numeroase mutaţii.

În contrast, acea peptidă creată în laborator poate să rămână eficientă chiar şi atunci când virusul Zika încearcă să sufere o mutaţie, afirmă profesorul Nam-Joon Cho, deoarece peptida respectivă este capabilă să facă diferenţa dintre membrana virusului Zika şi membranele celulelor de mamifere. Primele sunt mai mici şi mai curbate, iar cele din a doua categorie sunt mai mari şi mai plate.

Asemănând modul de acţiune al peptidei cu "spargerea cu un ac a unui balon", Nam-Joon Cho, profesor la Facultatea de Ştiinţa Materialelor şi Inginerie, a explicat: "Peptidele fac o gaură în membrana virală. Dacă sunt făcute suficiente găuri, virusul va fi rupt în bucăţi".

Oamenii de ştiinţă cred că întrucât toate flavivirusurile conţin particule virale cu diametre de 40-55 nanometri şi care sunt înconjurate de o membrană lipidică (lipidele sunt componente ale grăsimilor), peptida obţinută în laborator de cercetătorii de la NTU prezintă un potenţial important şi ar putea să fie eficientă împotriva unei game vaste de virusuri încapsulate într-o membrană.

Testele de laborator au arătat că după ce şoarecii au fost injectaţi cu doze letale de virus Zika, 10 dintre cei 12 şoareci trataţi cu acea peptidă au supravieţuit. În schimb, toţi şoarecii din grupul de animale netratate au murit în interval de o săptămână după infectare.

Mai mult, peptida a fost capabilă să traverseze aproape impenetrabila barieră hematoencefalică, putând astfel să trateze infecţia virală din creierele şoarecilor şi protejându-i împotriva virusului Zika. Acest detaliu are o importanţă critică, deoarece virusul Zika afectează creierul şi sistemul nervos central.

Realizat în colaborare cu Universitatea Federală Minas Gerais din Brazilia şi cu Universitatea Gent din Belgia, studiul a avut o durată de şase ani şi s-a bazat pe o combinare a mai multor discipline ştiinţifice, precum ingineria materialelor, dezvoltarea de medicamente antivirale şi farmacologie. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Materials pe 22 octombrie.

În 2004, profesorul Cho a dezvoltat în cadrul unor teste de laborator prima peptidă antivirală care este eficientă contra membranelor virale. De-a lungul anilor care au urmat, profesorul asiatic şi echipa lui au reuşit să obţină prin inginerie moleculară noua peptidă ce a făcut obiectul acestui studiu.

Virusul Zika este transmis de ţânţarii Aedes, iar infecţiile contractate în timpul sarcinilor sunt asociate cu malformaţii congenitale precum microcefalie, o boală care face bebeluşul să se nască cu un cap şi un creier neobişnuit de mici.

În prezent nu există un vaccin împotriva virusului Zika, medicamentele disponibile putând doar să atenueze unele dintre simptomele bolii, precum febra şi durerile musculare.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite