-

Premiul Nobel pentru Medicină, acordat pentru descoperirea virusului hepatitei C

Premiul Nobel pentru Medicină din anul 2020 a fost acordat celor trei cercetători care s-au ocupat de un alt virus înfricoşător, cel al hepatitei C.

Este vorba despre cercetătorii americani Harvey J. Alter şi Charles M. Rice şi britanicul Michael Houghton, care au făcut posibilă identificarea acestui virus ucigaş.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în lume există peste 70 de milioane de cazuri de hepatită, înregistrându-se câte 1 milion de victime, în fiecare an, realitate care face ca această inflamaţie a ficatului şi degenerarea sa frecventă în cancer să devină una dintre principalele urgenţe de sănătate, comparabilă cu infecţia cu HIV şi cu tuberculoza.
Mesajul Comitetului de la Stockholm este clară, medalia de aur şi premiul de 10 milioane de coroane suedeze (echivalentul a peste 1.118.000 de dolari) subliniază importanţa cercetării medicale pentru lumea globalizată, de la sănătatea individuală la economiile interconectate.
Războiul împotriva viruşilor este compus din mai multe bătălii, cu rezultate uneori contradictorii. Dacă cel împotriva COVID-19 este încă în desfăşurare, cu testarea mai multor vaccinuri, atacul împotriva virusului hepatitei C, transmis de sânge şi fluide corporale, poate fi definit un caz de succes. Astăzi, sunt disponibile teste avansate care au eliminat pericolele de contagiune datorate transfuziilor, iar studiile efectuate de cei trei noi câştigători ai Premiului Nobel au permis dezvoltarea unor medicamente antivirale extrem de eficiente.
Pentru prima dată în istorie, boala este tratabilă, iar specialiştii sunt din ce în ce mai optimişti, susţinând că va sosi şi vremea, deloc îndepărtată, în care virusul hepatitei C va putea fi complet eradicat. Un caz exemplar care oferă instrumente teoretice şi practice pentru a depăşi ameninţarea globală reprezentată de COVID-19.

RADOR
Foto: Pixabay