-

Peste 10.000 de monede vechi, descoperite întâmplător în centrul Chinei

Peste 10.000 de monede vechi, dintre care majoritatea datează din timpul dinastiei Song de Nord (960-1127), au fost descoperite în provincia Hunan din centrul Chinei, au anunţat autorităţile locale, relatează agenţia Xinhua.

Monedele au fost dezgropate la data de 7 ianuarie într-o pivniţă aflată sub un iaz din satul Hualin, lângă oraşul Ningxiang.

Descoperirea a fost realizată în timp ce sătenii excavau nămolul de pe fundul iazului, a declarat Sun Bingli, din cadrul departamentului local pentru conservarea relicvelor culturale.

Experţii au constatat că majoritatea monedelor au fost bătute în timpul dinastiei Song de Nord, după inscripţiile care indică data la care au fost produse.

Cele mai vechi dintre monedele găsite datează din timpul Dinastiei Tang (618-907).

Potrivit cercetărilor preliminare efectuate de experţi, monedele au fost îngropate în pivniţă la începutul dinastiei Song de Sud (1127-1279).

Monedele descoperite cântăresc peste 100 de kilograme, a spus Sun Bingli, adăugând că acestea au fost bine conservate şi oferă informaţii valoroase pentru studierea istoriei locale.

Sursa: AGERPRES