-

Râsul, un instrument-cheie în evoluția umană

Râsul este un instrument-cheie în evoluția umană, deoarece creează un sentiment de apropiere, cum ar fi toaletarea blănii la primate, au constatat oamenii de știință de la Universitatea din Turku, Finlanda.

Atunci când o persoană râde, nivelul de endorfine creşte. Acestea sunt opiacee naturale, care creează un sentiment de euforie şi relaxare şi reduc stresul. Prin creșterea endorfinelor, se amplifică şi sentimentul de apropiere și conectivitate între participanții la glumă.

La multe primate, toaletarea blănii joacă un rol-cheie în îmbunătățirea relațiilor sociale.

„Atingerea este, probabil, cel mai puternic mod de a apropia oamenii, dar necesită timp, deoarece o persoană poate atinge doar doi oameni deodată“, susţine autorul studiului, Lauri Nummenmaa.

Pe de altă parte, râsul face același lucru, mai rapid și mai eficient, este contagios și se răspândește în grupuri mari.

„Evoluția râsului poate avea un impact semnificativ asupra oamenilor, pentru a-şi extinde cercurile sociale“, a adăugat ea. Cercetătorii au lucrat cu 12 bărbați cu vârste între 20 și 32 de ani.

Inițial, ei au completat un chestionar despre starea lor, pentru a fi determinate nivelurile lor obișnuite de fericire, stres, durere, plăcere și pace. Apoi au fost făcute două analize privind nivelurile de opiacee din creier – prima a fost realizată după ce participanții au rămas o jumătate de oră singuri într-o cameră, iar cea de-a doua, după vizionarea unor filmuleţe amuzante împreună cu doi prieteni, pentru acelaşi interval de timp, noteaza Rador.

Foto: pixabay

Articole înrudite