-

Durerile fetelor luate mai puțin în serios decât ale băieților?

Scris de

Datorită stereotipurilor de gen, comportamentelor și trăsăturilor de personalitate atribuite băieților și fetelor, adulții ar lua mai puțin în serios sau chiar ar minimiza durerea resimțită de fete în comparație cu durerea resimțită de băieți.

Ce se întâmplă dacă furnizarea de asistență medicală diferă între fete și băieți? Aceasta este ceea ce unii cercetători de la Universitatea Americană din Yale încearcă să evite după efectuarea unui studiu privind impactul stereotipurilor de gen asupra durerii experimentate în copilărie.

Durerea fetelor a fost subestimată din cauza prejudecăților

Stereotipurile de gen ar putea răni copiii, în adevăratul sens al cuvântului. Durerea fetelor mici este subestimată în comparație cu cea resimțită de băieții mici, potrivit unui studiu realizat de psihologi la Universitatea Yale din Statele Unite și publicat în Journal of Pediatric Psychology.
Pentru studiul lor, cercetătorii au format două grupuri de adulți la întâmplare. În fiecare grup, a fost prezentat un videoclip care arăta un copil în vârstă de cinci ani primind o mică înțepătură în deget în timpul unei vizite la medic. Pentru unul dintre grupuri, copilul se numea „Samantha”, fiind astfel o fetiță, iar în celălalt grup, copilul se numea „Samuel”, referindu-se astfel la el ca băiat. După vizionare, fiecare participant a trebuit să evalueze durerea copilului. Rezultatele studiului au arătat că grupul care a cunoscut copilul ca „Samuel” a spus că suferea mai mult decât grupul care a cunoscut-o ca „Samantha”.

Către inechitate în furnizarea asistenței medicale?

Cercetătorii atribuie această degradare a durerii fetelor miturilor științifice înrădăcinate cultural și nedovedite, cum ar fi „băieții sunt mai stoici” sau „fetele sunt mai emoționale”. Astfel, acest studiu arată că prejudecățile simple despre comportamente și trăsăturile de personalitate atribuite fetelor și băieților au impact asupra modului în care durerea este percepută din exterior.
Joshua Monrad, unul dintre cercetătorii studiului, explică EurekAlert! : "Dacă fenomenele pe care le-am observat în studiile noastre se generalizează la alte setări, acest lucru ar avea implicații importante pentru diagnostic și tratament. Orice părtinire în judecățile referitoare la durere ar fi extrem de importantă deoarece poate exacerba durerea.