Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cercetătorii au dezvoltat cafeaua "celulară"

O echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda a reuşit să dezvolte o nouă tehnică ce permite producţia cafelei, una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial, într-un mod mai durabil comparativ cu plantaţiile tropicale, după cum speră cercetătorii, relatează AFP.

Cercetătorii au dezvoltat cafeaua "celulară"

27 Octombrie 2021, 09:39

''Este cu adevărat cafea, pentru că în produs nu există altceva decât materie de la cafea'', a declarat doctor Heiko Rischer, pentru AFP.

Acest nou 'aur negru' nu este măcinat, ci rezultă dintr-un grup de celule obţinute dintr-o plantă de cafea, în condiţii de temperatură, lumină şi oxigen strict controlate într-un bioreactor.

Odată prăjită, pudra poate fi preparată exact la fel ca şi cafeaua obişnuită.

Pentru echipa condusă de Rischer, de la institutul finlandez de cercetări tehnice VTT, această tehnică permite evitarea problemelor de natură ecologică asociate cafelei, a cărei producţie globală se ridică la aproximativ 10 milioane de tone de boabe.

''Cafeaua este, desigur, un produs problematic'', a precizat specialistul, în special din cauza încălzirii globale. Acest lucru face ca plantaţiile existente să fie mai puţin productive şi, astfel, îi determină pe fermieri să defrişeze mai multe suprafeţe de pădure tropicală în vederea dezvoltării unor noi culturi.

''Mai este şi problema transportului, a utilizării combustibililor fosili (...), aşa că este perfect logic să căutăm alternative'', a continuat cercetătorul.

Cafeaua dezvoltată de cercetători utilizează aceleaşi principii ale agriculturii celulare care sunt din ce în ce mai des folosite pentru a produce carne cultivată în laborator, ce nu implică sacrificarea animalelor. Acesta din urmă a fost autorizată în 2020 pentru vânzare de către autorităţile din Singapore, o premieră la nivel mondial.

Echipa finlandeză efectuează în prezent o analiză mai aprofundată a durabilităţii produsului obţinut, în cazul în care acesta ajunge să fie produs pe scară largă.

''Cunoaştem deja că amprenta noastră asupra apei, de exemplu, este mult inferioară comparativ cu ceea ce este necesar pentru cultivarea câmpurilor'', a explicat Rischer. Tehnica ar necesita, de asemenea, mai puţină mână de lucru în comparaţie cu producţia cafelei tradiţionale.

Neîncredere

Proiectul are o importanţă deosebită în Finlanda, care, potrivit analiştilor de la Statista, se plasează printre ţările cu cel mai mai ridicat consum de cafea din lume, cu o medie de zece kilograme de persoană pe an.

Pentru iubitorii cafelei, cheia succesului o reprezintă gustul. Până în prezent, doar specialiştii din cadrul unui grup de ''experţi senzoriali'', special instruiţi, au voie să guste această nouă băutură, datorită statutului acesteia de ''aliment nou''.

''Una dintre directivele comitetului de etică este să guşti şi să scuipi, să nu înghiţi'', a declarat pentru AFP Heikki Aisala, care conduce acest grup de specialişti din cadrul proiectului.

''Cafea celulară este mai puţin amară decât cafeaua obişnuită'', a declarat Aisala, potrivit căreia aceasta are un conţinut uşor mai redus de cofeină. Gustul ei fructat este, de asemenea, mai puţin pronunţat.

''Trebuie să admitem că nu suntem prăjitori profesionişti şi că o mare parte din crearea aromelor are loc în timpul procesului de prăjire'', a recunoscut Rischer.

Odată cu finalizarea proceselor de testare şi rafinare, echipa speră să găsească un partener pentru creşterea producţiei şi să poată comercializa cafeaua 'celulară'.

Cercetătorii estimează că va fi nevoie de cel puţin patru ani până când cafeaua de laborator va ajunge pe rafturile magazinelor şi supermarketurilor.

Au apărut şi alte iniţiative în încercarea de a găsi o alternativă mai durabilă la cafea. Startup-ul Atomo din Seattle a anunţat în septembrie că a strâns 11,5 milioane de dolari pentru cafeaua sa ''moleculară'', care are gust de cafea tradiţională, dar este obţinută dintr-o materie organică, alta decât o plantă de cafea.

Cu toate acestea, studiile efectuate în Statele Unite şi Canada au scos la iveală neîncrederea publicului, în special a persoanelor vârstnice, faţă de înlocuitorii alimentari cultivaţi în laborator.

În pofida beneficiilor pentru mediu, unii experţi în politici alimentare au atras atenţia că mijloacele de trai ale cultivatorilor de cafea ar putea fi în pericol dacă produsele de laborator se răspândesc pe scară largă, noteaza Agerpres.

Foto: pixabay

Virusul gripei aviare se adaptează pentru a se răspândi la mamiferele marine
Stiinta 23 Februarie 2024, 17:58

Virusul gripei aviare se adaptează pentru a se răspândi la mamiferele marine

Constatările ridică probleme legate de conservarea faunei sălbatice și de sănătatea ecosistemelor.

Virusul gripei aviare se adaptează pentru a se răspândi la mamiferele marine
Descoperire în domeniul bolii Alzheimer: Cercetătorii au reuşit să prevină deteriorarea memoriei pe un animal
Stiinta 15 Februarie 2024, 16:02

Descoperire în domeniul bolii Alzheimer: Cercetătorii au reuşit să prevină deteriorarea memoriei pe un animal

Cercetătorii israelieni au reuşit să prevină deteriorarea memoriei în cazul unui model animal, oferind perspective...

Descoperire în domeniul bolii Alzheimer: Cercetătorii au reuşit să prevină deteriorarea memoriei pe un animal
O nouă specie de pterozaur, descoperită pe Insula Skye din Scoţia
Stiinta 06 Februarie 2024, 20:22

O nouă specie de pterozaur, descoperită pe Insula Skye din Scoţia

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă specie de pterozaur pe Insula Skye din Scoţia, relatează marţi DPA/PA Media.

O nouă specie de pterozaur, descoperită pe Insula Skye din Scoţia
Urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, descoperite în Maroc
Stiinta 06 Februarie 2024, 20:04

Urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, descoperite în Maroc

Peste 80 de urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, au fost găsite pe litoralul de nord al Marocului şi sunt...

Urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, descoperite în Maroc
Un nou tratament împotriva cancerului bazat pe un anticorp modificat
Stiinta 19 Ianuarie 2024, 15:44

Un nou tratament împotriva cancerului bazat pe un anticorp modificat

Oamenii de ştiinţă israelieni au dezvoltat un nou anticorp care creează un răspuns imunitar puternic împotriva cancerului, a...

Un nou tratament împotriva cancerului bazat pe un anticorp modificat
O descoperire arheologică ar putea rescrie istoria Braziliei
Stiinta 13 Ianuarie 2024, 22:03

O descoperire arheologică ar putea rescrie istoria Braziliei

Muncitorii care tocmai începuseră lucrările pe un şantier din nord-estul Braziliei au descoperit mai multe oseminte umane şi...

O descoperire arheologică ar putea rescrie istoria Braziliei
O imensă reţea de oraşe antice a fost descoperită în Amazonia
Stiinta 13 Ianuarie 2024, 01:46

O imensă reţea de oraşe antice a fost descoperită în Amazonia

Oamenii de ştiinţă au descoperit în pădurea tropicală amazoniană o vastă reţea de oraşe dens populate, vechi de 2.500 de ani,...

O imensă reţea de oraşe antice a fost descoperită în Amazonia
Știți care sunt diferențele dintre bărbați și femei?
Stiinta 12 Ianuarie 2024, 19:02

Știți care sunt diferențele dintre bărbați și femei?

Bărbații și femeile sunt despărțiți doar de un mic cromozom. Cu toate acestea, există diferențe majore în modul în care...

Știți care sunt diferențele dintre bărbați și femei?