Ce se întâmplă cu creierul uman în jurul vârstei de 30 de ani?
Atitudinile, rațiunea și viziunile fiecăruia sunt strâns legate de modul în care funcționează creierul.Acesta este sediul trăirilor noastre, instrumentul conștiinței, al voinței, al creativității ce poate acumula mereu cunostințe, poate dezvolta aptitudini noi, poate evolua.
06 Ianuarie 2017, 19:13
Dar când are loc cu adevărat evoluția creierului uman, când ajunge acesta la maturitatea necesară, care să îi permită să stăpânească procese precum atenţia, percepţia, procesul de decizie şi de asumare a riscurilor?
Cele mai mari dificultăţi pentru stabilirea momentului în care creierul este matur este descoperirea unui om al cărui creier a ajuns la maturitate. Studiile recente bazate pe analiza dezvoltării cortexului prefrontal, zona cerebrală a responsabilităţii, planificării, prioritizării şi a stăpânirii impulsurilor, susțin că, creierul începe ajungă la maturitate abia în a patra decadă și anume în jurul vârstei de 30 de ani.
Schimbarea majoră în structura și evoluția creierului, care apare din adolescenţă până la vârsta de 30 de ani este subţierea materiei cenuşie şi îngroşarea substanţei albe.
Creşterea substanţei albe reprezintă extinderea conectivităţii dintre regiunile diferite ale creierului. Partea creierului care continuă să se dezvolte este cortexul prefrontal. Această zonă a creierului localizată în partea frontală a capului este implicată în activarea unor factori importanţi precum atenţia, planificarea, luarea deciziilor, controlul, gândirea logică, dezvoltarea personalităţii şi memoria pe termen scurt.
Drept urmare, indecizia persoanelor între 20 şi 30 de ani ar trebui să fie văzută ca o etapă normală în dezvoltare. „Până la acea vârstă, trebuie să luăm decizii destul de importante în privinţa educaţiei şi a planurilor pentru carieră, a persoanei cu care să ne căsătorim sau dacă mergem sau nu în armată şi asta până când unele părţi ale creierului nostru nu au ajuns la un stadiu complet de dezvoltare," a explicat Jay Giedd, specialist în ştiinţe neurologice la Institutul american pentru sănătate mentală.