Ce se întâmplă cu noi când dormim?
Aproape o treime din viaţă o petrecem dormind – sau cel puţin aşa ar trebui. Somnul este mult mai mult decât o activitate pasivă: avem nevoie de acel timp pentru a ne curăţa mintea şi a ne reenergiza trupul.Dacă nu ne odihnim suficient, apar negreşit tulburări de ordin fizic şi psihic, ca atunci când am băut prea mult alcool.
11 Iunie 2015, 04:37
Conform cercetătorilor, există patru stadii ale somnului, iar o persoană are nevoie de 90-110 minute pentru o completa un întreg ciclu, ceea ce înseamnă că, pe noapte, parcurgem cam de cinci ori toate cele patru stadii ale somnului.
Stadiul 1 are loc în primele 5-10 minute ale ciclului de somn. În acest interval este foarte uşor să fim treziţi, iar muşchii încep să se relaxeze. Acum este şi perioada în care este cel mai probabil să experimentezi zvâcnituri ale muşchilor sau să simţi că eşti în cădere liberă.
Stadiul 2 începe de la jumătatea ciclului de somn şi durează 45-50 de minute. Dacă eşti trezit în acest interval, ar putea să te simţi dezorientat. Respiraţia este relaxată, temperatura corpului scade, dând inimii un uşor răgaz. Activitatea neurală scade şi ea, pe măsură ce trupul se pregăteşte pentru următoarea fază a ciclului.