Creşterea temperaturii atmosferice are legătură cu sporirea ratei sinuciderilor
Specialiştii avertizează că impactul schimbărilor climatice asupra sinuciderilor ar putea fi echivalent cu al recesiunilor economice, relevă un studiu.
25 Iulie 2018, 08:32
Legătura dintre sănătatea mentală şi încălzirea globală nu a fost studiată îndeaproape, dar noul studiu a analizat corelaţia dintre temperatura atmosferică şi sinucideri în Statele Unite şi Mexic, în ultimele decenii. Lucrarea a constatat că rata sinuciderilor a crescut cu 0,7% în SUA şi cu 2,1% în Mexic la o amplificare a temperaturii medii lunare de 1 grad Celsius.
Analiza a fost realizată la nivel de ţară şi a ţinut cont de variaţiile sezoniere, nivelul de sărăcie şi chiar de ştirile despre sinuciderea unor personalităţi celebre, care pot determina şi alte morţi. Cercetătorii au stabilit că perioadele mai toride au dus la sporirea sinuciderilor, indiferent de prosperitatea şi clima obişnuită din zonă.
Studiile de acest fel nu pot dovedi existenţa unei legături cauzale între creşterea temperaturilor şi sporirea sinuciderilor. Dar rezultatele arată o "consecvenţă remarcabilă" în timp şi în multe locuri diferite, conform cercetătorilor. Concluziile sunt totodată susţinute de studiile recente care afirmă că schimbarea climatică a determinat 60.000 de sinucideri în India, în ultimele trei decenii.
Cercetătorii au analizat de asemenea peste 600 de milioane de mesaje pe Twitter şi au constatat că folosirea unor cuvinte depresive, precum singur, sumbru, singuratic şi prins în capcană a devenit mai frecventă o dată cu creşterea temperaturilor. Una din posibilele explicaţii este că atunci când corpul se răceşte în perioadele mai toride, fluxul sanguin spre creier se alterează.
Dacă actualul nivel al emisiilor de carbon nu va fi redus, specialiştii estimează că în 2050 numărul sinuciderilor ar putea creşte cu o cifră cuprinsă între 9.000 şi 40.000 de cazuri în SUA şi Canada din cauza schimbării climatice. Acest număr de decese este semnificativ mai mare decât ar fi de aşteptat ca urmare a unei sporiri cu 1% a şomajului din cauza unei recesiuni economice.
Iar alte studii au demonstrat clar că la temperaturi mai mari oamenii devin mai violenţi.
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli