Descoperire arheologică la Constanţa
Mărturii ale trecutului secular şi chiar milenar continuă să iasă la suprafaţă la fiecare lucrare care se efectuează în zona peninsulară a Constanţei. Ultima descoperire a fost făcută zilele acestea pe Strada Arhiepiscopiei, în dreptul Muzeului de Sculptură „Ion Jalea", unde săpăturile efectuate pentru înlocuirea unei conducte de apă au scos la iveală urmele unui zid.
06 Iulie 2014, 21:00
Arheologii spun că acestea sunt fragmentele unor ziduri ale termelor din perioada romană şi romano-bizantină a Cetăţii Tomisului; au fost descoperite fundaţia foarte adâncă şi o parte din zidurile propriu-zise ale construcţiei.
În săpătură s-au găsit şi cărămizi rotunde, care, puse una peste alta, formau mici coloane ce susţineau podeaua în sistemul hypocaust, de încălzire pe sub podea, dar şi fragmente de marmură. De asemenea, în urma săpăturilor au ieşit la iveală resturi de pavaj, rămăşiţe ale unei străzi din Tomisul romano-bizantin.
Aceste descoperiri recente le completează pe cele din august 2013, efectuate în zonă, când, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a Centrului Vechi al Constanţei, în zona intersecţiei străzii Arhiepiscopiei cu Bulevardul Regina Elisabeta, s-au găsit vestigii la foarte mică adâncime, imediat sub fundaţia pavajului actual, într-o stare foarte bună de conservare.
Tot atunci, s-au descoperit cărămizi rotunde tipice pentru sistemul de încălzire sub pardoseală folosit în perioada romanilor, hypocaustul. În câteva zile, arheologii vor face schiţele vestigiilor şi apoi acestea vor fi acoperite cu pământ pentru ca Strada Arhiepiscopiei să fie reintrodusă în circuitul public.