Descoperire uimitoare - sursa de electricitate din organismul uman
Viaţa are nevoie în permanenţă de energie. În condiţiile în care resursele planetei sunt limitate, oamenii de ştiinţă caută mereu noi surse de energie.
19 Septembrie 2018, 07:39
Recent, cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley au făcut o descoperire cel puţin surpinzătoare. Aceştia au constatat că o bacterie care se găseşte în intestinul uman şi cauzează diaree, Listeria monocytogenes, produce electricitate folosind o metodă diferită faţă de metoda bacteriilor electrogeneratoare care se cunoşteau până acum.
Mai mult, sute de alte specii de bacterii folosesc acelaşi proces recent descoperit, iar multe dintre acestea fac parte din microbiomul uman, unde majoritatea este reprezentată de patogeni.
Bacteria care produce gangrena (Clostridium perfringens), infecţiile din spitale (Enterococcus faecalis) şi alte bacterii care aduc cu ele o serie de afecţiuni produc de asemenea electricitate. Există şi alte bacterii mai inofensive care pot genera electricitate, precum Lactobacilli, care contribuie la fermentarea iaurtului, sau probioticele.
„Ne poate spune multe despre modul în care aceste bacterii ne infectează sau ne ajută să avem un sistem digestiv sănătos”, a precizat Dan Portnoy, unul dintre cercetători.
Descoperirea este o veste bună şi pentru cei care doresc să creeze baterii din microbi.
Astfel de tehnologii de bioenergie pot genera electricitate de la bacterii în centralele de procesare a deşeurilor.
Află tot ce trebuie să știi despre monturi - diagnostic și tratament