Excursiile unice spre Lună vor debuta în anul 2023. Cine va fi primul călător?
De ani buni se tot vehiculează faptul că spaţiul selenar va fi deschis circuitului turistic într-un viitor nu foarte îndepărtat. Astfel, cei care dispun de posibilităţi materiale şi de un curaj ieşit din tipare pot încerca această destinaţie.
11 Octombrie 2018, 15:53
Curajul de care trebuie să dea dovadă viitori călători în spaţiu nu se referă numai la necunoscutul şi imprevizibilul cu care vor da piept odată ajunşi pe spaţiul Lunii, ci şi la faptul că această călătorie este doar "dus”, fără posibilitate de întoarcere.
Şi, dacă până acum cei care ajungeau pe Lună erau trimişi de NASA, lucrurile se vor schimba în viitor, datorită companiilor private care se oferă, în schimbul unor sume fabuloase, să facă curse spaţiale între Pământ şi Lună.
Unul dintre actorii privaţi ce intenţionează să participe la noua misiune către Lună este Excalibur Almaz, o companie care beneficiază de experienţa consultantului Valeri Tokarev, un fost cosmonaut sovietic care a călătorit de două ori în spaţiu.
Compania intenţionează să folosească vehicule spaţiale sovietice ce au fost supuse unui proces de modernizare pentru a efectua călătorii spre Lună. Şeful Excalibur Almaz, Art Dula, afirmă că utilizarea celor 6 vehicule sovietice (dintre care 4 navete reutilizabile şi două staţii spaţiale) va economisi două miliarde de dolari din bugetul companiei faţă de varianta dezvoltării altor tehnologii.
Chiar şi aşa, călătoria spre Lună nu va fi ieftină, costul ei ridicându-se la 150 de milioane de dolari de persoană conform declaraţilor oficialilor companiei. De asemenea, cei ce vor dori să pornească în expediţie spre Lună vor urma un curs de pregătire de 6 luni.
Excalibur Almaz nu este prima şi nici ultima companie care oferă oamenilor de rând şansa unui zbor spaţial. Până acum au zburat în spaţiu 520 de persoane, însă nu au părăsit orbita Pământului.
Şeful companiei Excalibur Almaz, Art Dula, respinge comparaţiile cu celelalte companii care efectuează zboruri spaţiale. „Cei ce vor zbura cu noi nu vor fi turişti. Compania noastră va efectua expediţii care vor merge mai departe în spaţiu decât oricare altă misiune de până acum”, susţine Dula. Studiile de prospectare a pieţei efectuate de companie au ajuns la concluzia că există cel puţin 29 de doritori să participe la un zbor spre lună în următorii 10 ani.
O altă companie privată care oferă si un termen de debut al călătoriilor unice în spaţiu este SpaceX. Compania condusă de miliardarul Elon Musk, a anunțat că va urma să trimită primii turiști în jurul Lunii în anul 2023. Primul norocos va fi un alt miliardar, și anume japonezul Yusaku Maezawa.