Hipnoza, tratament în sindromul intestinului iritabil
Raportul Inserm (institut francez de cercetări în domeniul sănătății) privind hipnoza a recunoscut meritele acestei practici (încă puțin folosite) pentru sindromul intestinului iritabil.
30 Mai 2021, 13:23
Care sunt argumentele în favoarea hipnozei pentru ameliorarea acestor tulburări digestive?
Intestinul iritabil, un domeniu slab, în gastroenterologie
Sindromul intestinului iritabil este frecvent, aproape 5% din populație suferă de acesta, în diferite grade. Acesta este primul motiv pentru consultarea în medicină generală și 30% din cererile către gastroenterologi. Cu toate acestea, medicii sunt confuzați de această plângere pentru care nu se detectează nicio anomalie macroscopică evidentă la colonoscopie. Foarte des, oamenii rămân cu experiența lor dureroasă, uneori minimizată sau refuzată de medici, fără o propunere terapeutică satisfăcătoare, în afară de medicamentele pur simptomatice (pentru reglementarea tranzitului, cum ar fi constipația sau diareea, gestionarea balonării și a spasmelor, durerii etc.
Dr. Fréderic Laurent, gastroenterolog liberal, practicant atașat explorărilor funcționale digestive (Spitalul Universitar din Bordeaux) și în cabinet, hipnoterapeut: „Pacienții care mă consultă pentru un intestin iritabil au adesea un curs de viață cu episoade de depresie și evenimente declanșatoare ciudat legate de traume psihologice (stres, moarte etc.). Imagistica funcțională (nestatică) a pacienților hipnotici a dat naștere la ipoteze cu privire la relația și potențiale disfuncții dintre creier și tractul digestiv. De exemplu, centrul așa-numitei dureri viscerale nociceptive (durerea experimentată în sindromul intestinului iritabil) împărtășește aceleași regiuni ale creierului care gestionează emoțiile (cortexul prefrontal, cingulatul anterior). Unele studii sugerează chiar că microbiomul (populația de bacterii intestinale) poate influența starea de spirit prin producerea de substanțe chimice (neurotransmițători).”
De ce să ne gândim la „hipnoză” în tratamentul pentru intestinul iritabil?
Hipnoza este o tehnică veche, folosită pentru vindecare în societățile occidentale de cel puțin 200 de ani. Vorbind, practicantul induce pacientului o anumită stare de conștiință caracterizată printr-o indiferență față de exterior și hipersugerabilitate (dispoziție psihică care determină o persoană să ia sugestiile care i se potrivesc și să-i facă bine). Această stare de conștiință „hipnotică” este utilizată pentru a amplifica resursele interne ale pacientului pentru a combate anxietatea și durerea și, astfel, pentru a atenua - cel puțin limita - simptomele intestinului iritabil.
Dr. Laurent: „Ne putem folosi resursele mentale care sunt subutilizate zilnic pentru a spori efectele tratamentelor medicale. Efectul placebo crescut (adică nu are legătură cu medicamentul în sine), care este mai pronunțat în intestinul iritabil decât în multe alte patologii, ilustrează efectul minții în acest context. Aceste terapii alternative, dar complementare terapiilor tradiționale precum hipnoza, sunt o speranță pentru acești pacienți și văd îmbunătățiri evidente pe termen lung.
„În intestinul iritabil, este ca și cum creierul ar fi hipnotizat de tractul digestiv: tractul digestiv a devenit„ hipersensibil ”și creierul„ hiper-vigilent ”, adică surprinde tot ce se întâmplă în tractul digestiv. În cazul sindromului intestinului iritabil, pragul de sensibilitate la durere este redus și, datorită hipnozei, reușim să ridicăm acest prag de durere, de unde o îmbunătățire a simptomelor dureroase ”.
Hipnoza, argumente în tratamentul pentru sindromul intestinului iritabil
Hipnoza este eficientă în reducerea anxietății, o componentă majoră a sindromului intestinului iritabil, cu efecte pozitive asupra calității vieții, a bunăstării psihologice și fizice și a simptomelor digestive. Acest impact pozitiv al hipnozei a fost explorat mult timp și un studiu de pionierat a constatat că mai mult de trei sferturi dintre participanți au raportat îmbunătățiri ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi frecvența și consistența intestinului, după ce au suferit mișcarea intestinului.
O recompilare recentă a studiilor publicate sugerează un efect benefic al hipnozei pe termen scurt în intestinul iritabil, fără a fi capabil să o demonstreze necruțător. Cu toate acestea, autorii concluzionează că hipnoterapia ar putea fi încercată la pacienții rezistenți la tratamentul medical standard. Un beneficiu al hipnozei a fost demonstrat atunci când a fost utilizat în plus față de tratament și se pare că „hipnoterapia este superioară„ sprijinului medical” (simptomatic) tratament la 3 luni.
Hipnoza, pentru cine și cum?
Tratamentele medicamentoase pentru a reduce simptomele intestinului iritabil nu sunt întotdeauna suficiente. Mai presus de toate, persoanele bolnave au nevoie de îngrijitorul care să creadă în simptomele lor. Acestea sunt foarte reale, cu anomalii în contracția tractului digestiv, permeabilitatea membranară a intestinului, un fenomen de microinflamare și dezechilibre în flora colonului.
Dr. Laurent: „Bunăvoința terapeutică ajută la reducerea nivelului de anxietate sau îngrijorare. Această ascultare din partea îngrijitorului nu numai că contribuie la eficacitatea medicamentelor, dar potențează efectul placebo, precum și rolul specific al hipnozei. De fapt, îngrijirea cuprinzătoare și luarea în considerare a tuturor simptomelor și a contextului ajută la restabilirea confortului digestiv ”.
În primul rând, diagnosticul sindromului intestinului iritabil ar trebui să fie pus de un medic, pentru a nu ascunde o boală de bază care cauzează simptome similare.
Găsirea unui hipnoterapeut este al doilea pas. Fiecare hipnoterapeut are grijă de elementele esențiale găsite în diagnosticul de sindrom intestinului iritabil, elemente care îl amplifică, și anume: stresul, anxietatea și chiar depresia.
Foto: Pixabay