Încă 3 PĂMÂNTENI FAC EXPERIENȚE ÎN SPAȚIU. Află cum e posibil
Trei pământeni s-au alăturat altor trei care deja se aflau în spațiu, pentru a realiza experimente științifice. Cei trei astronauţi de la bordul capsulei Soyuz - italianul Paolo Nespoli, rusul Sergey Ryazanskiy şi americanul Randy Bresnikitalianul - au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) vineri la bordul unei capsule Soyouz lansată cu şase ore mai devreme de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
29 Iulie 2017, 07:05
Capsula Soyuz MS-05 a fost lansată la ora prevăzută, 15:41 GMT, din stepele din Kazahstan, potrivit imaginilor transmise de agenţia spaţială rusă, Roscosmos. Andocarea capsulei la ISS a avut loc 21:54 GMT, a precizat NASA care a retransmis la televiziune imaginile manevrei.
Cei trei membri s-au alăturat astfel laboratorului orbital al comandantului de bord rus, Fiodor Iourtchikhine, şi astronauţilor americani Peggy Whitson şi Jack Fischer, pentru o misiune de cinci luni.
Cei trei astronauţi i-au înlocuit pe francezul Thomas Pesquet şi rusul Oleg Novitski, reveniţi pe Terra la 2 iunie.
Pentru prima oară din aprilie, ISS va avea la bord un echipaj compus din şase astronauţi. Roskosmos a decis în noiembrie 2016 să reducă echipajul rus al ISS din motive bugetare în aşteptarea instalării unui nou laborator ştiinţific.
Patru persoane în total - Peggy Whitson, Jack Fischer, Randy Bresnik şi Paolo Nespoli - vor realiza astfel experimente ştiinţifice în segmentul american, în timp ce Sergey Ryazanskiy i se va alătura lui Fiodor Iourtchikhine în segmentul rus.
Rusia furnizează Staţiei Spaţiale Internaţionale principalul modul al acesteia, unde se află motoarele de propulsie, iar capsulele Soyuz au devenit după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane singurul mijloc capabil să transporte în condiţii de siguranţă echipaje de astronauţi între Terra şi ISS.
Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, un avanpost şi laborator spaţial, ce a fost plasat pe orbita Terrei în 1998, al cărui cost total se ridică la 100 de miliarde de dolari. Proiectul este finanţat în cea mai mare parte de Rusia şi SUA.
AGERPRES