Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miedul dacilor ar putea elimina rezistenţa la antibiotice

O băutură alcoolică realizată dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, pe baza unor reţete vechi, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice, conform unui grup de oameni de ştiinţă suedezi.Împreună cu responsabili de la o fabrică de bere, cercetătorii suedezi au studiat îndelung albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită 'elixirul vânătorului de miere', relatează Reuters.

30 Iunie 2022, 16:14

Cercetătorul Tobias Olofsson de la universitatea Lund a declarat că miedul are efectele pozitive asupra sănătăţii organismului.

"Miedul este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură foarte benefică", a declarat Olofsson.

Producerea mierii este esenţială pentru domeniul cercetării. Într-un studiu anterior, publicat în 2014, cercetătorii Olofsson şi Alejandra Vasquez au descoperit că o bacterie lactică din stomacul albinelor, amestecată cu miere, poate ajuta la vindecarea unor răni cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament.

Potrivit cercetărilor efectuate de aceştia, bacteriile descoperite la albine au capacitatea să colaboreze şi să elimine toţi patogenii umani împotriva cărora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenţi. Bacteriile reuşesc acest lucru prin producerea a sute de substanţe antibacteriene care acţionează asemenea antibioticelor.

"Elixirul vânătorului de miere" este diferit de celelalte tipuri moderne de mied prin faptul că foloseşte cele 13 bacterii lactice ale albinelor şi drojdia sălbatică din mierea de albine care produce spontan fermentaţia miedului.
Cercetatorii spun ca mierea comercială nu conţine aceste bacterii, iar prin procesul de sterilizare al mierii şi al apei înainte de a fi adăugată drojdia de vin industrială, toate celelalte bacterii din miere, inclusiv drojdia sălbatică, sunt distruse.

Cercetătorii susţin că băutura realizată de ei conţine peste 100 de miliarde din aceste 13 tipuri diferite de bacterii lactice.

Tobias Olofsson consideră că acest mied ar fi putut fi cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi şi consideră băutura lor ca o modalitate posibilă pentru prevenirea infecţiilor.

Cei doi cercetători vor folosi voluntari care vor bea băutura din mied şi acestora li se vor măsura diferiţi parametri pentru a se stabili dacă acei compuşi produşi de bacterii pot ajunge în sistemul sangvin şi dacă pot determina prevenirea sau vindecarea unei infecţii, potrivit Alejandrei Vasquez, care a subliniat că este nevoie de efectuarea mai multor cercetări în această privinţă.

Dacă studiile pe voluntari umani vor avea succes, atunci acestea vor putea ajuta medicii să reducă riscul, aflat în creştere, al rezistenţei la antibiotice atât în statele dezvoltate cât şi în statele aflate în curs de dezvoltare unde mierea proaspătă este mult mai accesibilă decât antibioticele.

Sursa: Reuters

Predicții seismice mai precise? Oamenii de știință dezvoltă algoritmi pentru cutremurele majore
Stiinta 11 Octombrie 2024, 16:24

Predicții seismice mai precise? Oamenii de știință dezvoltă algoritmi pentru cutremurele majore

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat algoritmi care contribuie la o mai bună înţelegere a faptului că seismele mici care cresc...

Predicții seismice mai precise? Oamenii de știință dezvoltă algoritmi pentru cutremurele majore
O furtună geomagnetică puternică va afecta Pământul
Stiinta 10 Octombrie 2024, 15:54

O furtună geomagnetică puternică va afecta Pământul

O importantă masă de particule solare se lovesc joi de Pământ, putând declanşa o 'severă' furtună geomagnetică de clasa G4,...

O furtună geomagnetică puternică va afecta Pământul
Oamenii de știință deschid calea spre recolte mai rezistente, după descifrarea fotosintezei
Stiinta 26 Septembrie 2024, 14:46

Oamenii de știință deschid calea spre recolte mai rezistente, după descifrarea fotosintezei

Un studiu israelian asupra fotosintezei poate deschide noi drumuri de inovare în domeniul agriculturii prin obţinerea unor...

Oamenii de știință deschid calea spre recolte mai rezistente, după descifrarea fotosintezei
O fereastră în trecut: ADN uman de 10.000 de ani din Africa de Sud, decodificat pentru prima oară
Stiinta 23 Septembrie 2024, 11:53

O fereastră în trecut: ADN uman de 10.000 de ani din Africa de Sud, decodificat pentru prima oară

Cercetătorii au reconstituit cele mai vechi genomuri umane din Africa de Sud, de la doi oameni care au trăit în urmă cu...

O fereastră în trecut: ADN uman de 10.000 de ani din Africa de Sud, decodificat pentru prima oară
Originea vieții: Toate organismele ar proveni din LUCA, o celulă primordială veche de 4,2 miliarde de ani
Stiinta 27 August 2024, 16:53

Originea vieții: Toate organismele ar proveni din LUCA, o celulă primordială veche de 4,2 miliarde de ani

Tot ceea ce este viu în prezent pe Pământ s-ar trage dintr-un strămoş comun, o celulă care a trăit acum 4,2 miliarde de ani,...

Originea vieții: Toate organismele ar proveni din LUCA, o celulă primordială veche de 4,2 miliarde de ani
Cro-Magnon: fața strămoșului nostru a fost deformată de o boală genetică
Stiinta 27 August 2024, 00:53

Cro-Magnon: fața strămoșului nostru a fost deformată de o boală genetică

Omul Cro-Magnon nu era în cea mai bună stare de sănătate, potrivit unui studiu francez. El suferea de o boală genetică rară...

Cro-Magnon: fața strămoșului nostru a fost deformată de o boală genetică
Oamenii trăiau în Papua de Vest încă de acum cel puţin 55.000 de ani
Stiinta 26 August 2024, 13:27

Oamenii trăiau în Papua de Vest încă de acum cel puţin 55.000 de ani

În trecutul îndepărtat al omenirii, navigatori pricepuţi au reuşit traversări curajoase din Asia spre insule din Pacific, o...

Oamenii trăiau în Papua de Vest încă de acum cel puţin 55.000 de ani
A XI-a ediţie a Taberei de astronomie 'Să cunoaştem cerul!', în perioada 29 august - 3 septembrie
Stiinta 23 August 2024, 12:34

A XI-a ediţie a Taberei de astronomie 'Să cunoaştem cerul!', în perioada 29 august - 3 septembrie

Observatorul Astronomic şi Astroclubul 'Perseus' din cadrul Muzeului 'Vasile Pârvan' din Bârlad organizează în perioada 29...

A XI-a ediţie a Taberei de astronomie 'Să cunoaştem cerul!', în perioada 29 august - 3 septembrie