Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miedul dacilor ar putea elimina rezistenţa la antibiotice

O băutură alcoolică realizată dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, pe baza unor reţete vechi, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice, conform unui grup de oameni de ştiinţă suedezi.Împreună cu responsabili de la o fabrică de bere, cercetătorii suedezi au studiat îndelung albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită 'elixirul vânătorului de miere', relatează Reuters.

30 Iunie 2022, 16:14

Cercetătorul Tobias Olofsson de la universitatea Lund a declarat că miedul are efectele pozitive asupra sănătăţii organismului.

"Miedul este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură foarte benefică", a declarat Olofsson.

Producerea mierii este esenţială pentru domeniul cercetării. Într-un studiu anterior, publicat în 2014, cercetătorii Olofsson şi Alejandra Vasquez au descoperit că o bacterie lactică din stomacul albinelor, amestecată cu miere, poate ajuta la vindecarea unor răni cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament.

Potrivit cercetărilor efectuate de aceştia, bacteriile descoperite la albine au capacitatea să colaboreze şi să elimine toţi patogenii umani împotriva cărora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenţi. Bacteriile reuşesc acest lucru prin producerea a sute de substanţe antibacteriene care acţionează asemenea antibioticelor.

"Elixirul vânătorului de miere" este diferit de celelalte tipuri moderne de mied prin faptul că foloseşte cele 13 bacterii lactice ale albinelor şi drojdia sălbatică din mierea de albine care produce spontan fermentaţia miedului.
Cercetatorii spun ca mierea comercială nu conţine aceste bacterii, iar prin procesul de sterilizare al mierii şi al apei înainte de a fi adăugată drojdia de vin industrială, toate celelalte bacterii din miere, inclusiv drojdia sălbatică, sunt distruse.

Cercetătorii susţin că băutura realizată de ei conţine peste 100 de miliarde din aceste 13 tipuri diferite de bacterii lactice.

Tobias Olofsson consideră că acest mied ar fi putut fi cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi şi consideră băutura lor ca o modalitate posibilă pentru prevenirea infecţiilor.

Cei doi cercetători vor folosi voluntari care vor bea băutura din mied şi acestora li se vor măsura diferiţi parametri pentru a se stabili dacă acei compuşi produşi de bacterii pot ajunge în sistemul sangvin şi dacă pot determina prevenirea sau vindecarea unei infecţii, potrivit Alejandrei Vasquez, care a subliniat că este nevoie de efectuarea mai multor cercetări în această privinţă.

Dacă studiile pe voluntari umani vor avea succes, atunci acestea vor putea ajuta medicii să reducă riscul, aflat în creştere, al rezistenţei la antibiotice atât în statele dezvoltate cât şi în statele aflate în curs de dezvoltare unde mierea proaspătă este mult mai accesibilă decât antibioticele.

Sursa: Reuters

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam
Stiinta 21 Martie 2025, 13:09

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam

Un nou studiu schimbă complet felul în care privim memoria celor mici. Se pare că bebelușii pot reține informații și...

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam
110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto
Stiinta 19 Martie 2025, 11:39

110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto

Sunt marcați 110 ani (1915) de când a fost fotografiată pentru prima dată planeta Pluto, însă abia în 1930 a fost recunoscută...

110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto
Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă
Stiinta 06 Martie 2025, 10:20

Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă

Programul RO-SCUD, care abordează Ştiinţa, Cultura şi Diplomaţia ca factori ai dezvoltării durabile a României, cu suportul...

Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă
O galaxie care își devorează vecinii, descoperită de cercetători
Stiinta 24 Februarie 2025, 11:30

O galaxie care își devorează vecinii, descoperită de cercetători

O echipă de astronomi a identificat o galaxie aflată la 88 de milioane de ani lumină de Soare, care își devorează galaxiile...

O galaxie care își devorează vecinii, descoperită de cercetători
Geoparcul Ţara Haţegului surprinde din nou, prin descoperirea a noi specii de dinozauri
Stiinta 24 Februarie 2025, 10:52

Geoparcul Ţara Haţegului surprinde din nou, prin descoperirea a noi specii de dinozauri

Două noi specii de dinozauri au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, confirmând...

Geoparcul Ţara Haţegului surprinde din nou, prin descoperirea a noi specii de dinozauri
Transformarea ceții în apă potabilă, o soluție pentru regiunile aride
Stiinta 21 Februarie 2025, 16:03

Transformarea ceții în apă potabilă, o soluție pentru regiunile aride

În regiunile aride ale lumii, unde accesul la apă este limitat, recoltarea ceții devine o soluție inovatoare și eficientă....

Transformarea ceții în apă potabilă, o soluție pentru regiunile aride
Experți: Riscul de coliziune a asteroidului YR4 cu Pământul este de 3,1%
Stiinta 19 Februarie 2025, 13:32

Experți: Riscul de coliziune a asteroidului YR4 cu Pământul este de 3,1%

Oamenii de știință au identificat asteroidul YR4 ca având un risc de impact cu Pământul de 3,1%, cea mai ridicată...

Experți: Riscul de coliziune a asteroidului YR4 cu Pământul este de 3,1%
Concentrații mari de nanoplastice, detectate în placenta nou-născuților prematuri
Stiinta 31 Ianuarie 2025, 15:16

Concentrații mari de nanoplastice, detectate în placenta nou-născuților prematuri

Un studiu recent a descoperit concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice în placenta bebelușilor născuți...

Concentrații mari de nanoplastice, detectate în placenta nou-născuților prematuri