Misterele planetei Venus, dezvăluite odată cu lăsarea nopții
Planeta Venus nu este cel mai primitor loc din sistemul solar. Mediul toxic face ca atmosfera de pe Venus să fie mult mai groasă decât cea de pe Terra, iar temperaturile extrem de ridicate nu oferă posibilitatea vieţii pe această planetă.
29 Septembrie 2017, 09:31
În încercarea de a da timpul înapoi pentru a înţelege ce s-a întâmplat pe Venus în trecutul îndepărtat, oamenii de știință au descoperit că, pe partea întunecată a lui Venus, odată cu lăsarea nopții atmosfera devine și mai imprevizibilă, iar curenții atmosferici se deplasează într-un mod unic, cum nu există pe vreo altă planetă studiată de către astronomi.
Venus se rotește numai o dată la fiecare 243 de zile pământești, având cea mai lentă întoarcere a oricărei planete din sistemul nostru solar. Tocmai această mișcare lentă ne face să știm extrem de puține lucruri despre ce se întâmplă cu vremea de pe partea întunecată. Atmosfera lui Venus este dominată de vânturi puternice care străbat suprafaţa cu o viteză de 60 de ori mai mare decât rotirea planetei, fenomen numit super-rotaţie. De asemenea, cercetătorii au observat faptul că în timpul nopţii, care durează aproximativ nouă luni terestre, în atmosfera lui Venus se formează nori gigantici, asemenea unor filamente care nu sunt observați în atmosfera din timpul zilei. Astronomii consideră că undele staţionare sunt responsabile de acest fenomen.
„Este prima dată când am fost capabili să observăm și să deducem modul în care curenții circulă pe partea întunecată a lui Venus la scară globală. În timp ce curenţii atmosferici de pe partea dinspre Soare a planetei au fost studiaţi în detaliu, partea întunecată a rămas neexplorată”, susține astrofizicianul Javier Peralta de la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA).
Pe de altă parte, climatologii cred că un anumit fenomen necunoscut a produs efectul de seră și astfel Venus s-a transformat dintr-o planetă locuibilă într-una pustie.
Din ultimele cercetări rezultă că atât Marte, cât și Venus au deținut atmosfere similare cu cea a planetei noastre. Mai mult de atât, se crede că ambele planete au susținut diverse forme de viață. Lucrurile au decurs normal până într-un punct, pentru ca mai apoi ceva să declanșeze procesul de încălzire globală. Astfel, cele două planete s-au transformat într-un iad imposibil de trăit.
În curând, NASA va trimite o nouă sondă spre Venus pentru a se putea determina motivul declanșării încălzirii globale. În cazul în care se va putea descoperi factorul declanșator, cercetătorii vor putea înțelege etapele de viață ale planetelor și în cele din urmă vor descoperi cât va mai putea susține Terra viața.
Toate aceste fenomene ce se petrec pe planeta Venus fac supraviețuirea aproape imposibiă, chiar și pentru o echipă de cosmonauți bine echipată.